Ako vam se čini da se raspored spavanja vaše bebe stalno mijenja, ne umišljate. U prvih nekoliko godina života, kako dijete napreduje u razvoju, tako se razvija i njegov san, a promjene posebno utječu na drijemanje. Za mnoge roditelje, jedan od najizazovnijih aspekata planiranja dana, jest odrediti kada bi beba trebala spavati i koliko dugo.

Ako se dijete muči sa spavanjem, možda je vrijeme za promjenu rasporeda. No prije nego što napravite bilo kakve promjene, morate se uvjeriti da je beba spremna. Bebe počinju prelaziti s dva spavanja na jedno negdje između 15 i 18 mjeseci, nakon čega će spavati samo jednom u danu.

Imajte na umu, svako dijete ima različite potrebe za spavanjem, stoga je važno obratiti posebnu pozornost na znakove pospanosti, duljinu dnevnog spavanja i kvalitetu noćnog sna. To će vam pomoći da utvrdite bliži li se prijelaz za spavanje.

Osim dobi, postoje još tri znaka na koja trebate obratiti pozornost, a koja će vam reći je li vaša beba spremna za jedno spavanje.

Jedno ili oba djetetova spavanja, značajno su se skratila. Kada dijete ima raspored od dva drijemanja, jedno od njegovih spavanja (obično jutarnje) prirodno će biti nešto duže od drugog. No ako primijetite da postoji značajna razlika u drugom spavanju, na primjer, prvo traje 1,5 i 2 sata, a drugo samo 30 minuta, onda to može biti pokazatelj da se dijete približava prijelazu na jedno dnevno spavanje. Imajte na umu da kratko spavanje može biti prouzročeno drugim čimbenicima kao što su okruženje, otvoreni prozori, buka itd.

Dijete u potpunosti odbija drugo spavanje dva ili više tjedna uzastopno. Normalno je da bebe i mala djeca ponekad ne žele drijemati, tako da to ne znači da odmah treba prekinuti dnevno spavanje.

Ali ako dijete dosljedno odbija svoje drugo spavanje, vjerojatno je spremno odustati od njega.

Dijete se počinje buditi noću, teže navečer zaspi ili rano ustaje.

Kako bebe napreduju, tako se mijenja i njihov dnevni ritam. Ako previše spavaju tijekom dana, to će utjecati na njihov san noću. Ako primijetite da dijete teže zaspi navečer, budi se usred noći ili prije 6 ujutro, to bi mogao biti znak da previše spava i da je spremno za jedno spavanje. Imajte na umu da većini djece između 12 i 18 mjeseci još uvijek treba minimalno 2,5 sata dnevnog sna.

Ako dijete pokazuje dva ili više ovih znakova, možete početi razmišljati o prelasku na jedno spavanje. Ali ako još nije navršilo 15 mjeseci ili pokazuje samo jedan ili nijedan od ovih znakova, pričekajte prije nego što prijeđete na jedno spavanje.

Kako pomoći bebi da zadrijema?

Kada dijete bude spremno, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti da prilagodba prođe bez većeg stresa.

Korak 1: Postupno produžujte djetetovu budnost, kako bi njegovo prvo spavanje bilo nešto kasnije. Na primjer, ako je prvo spavanje obično u 9:30 ujutro, nekoliko dana zaredom stavljate bebu na spavanje u 10 ujutro, zatim pomaknite za 30 minuta ako vidite da to može podnijeti. Nastavite pomicati jutarnje vrijeme spavanja za 30 minuta dok ne postignete željeno vrijeme za jedno spavanje.

Korak 2: Kako produžujete budnost, skraćujte drugo spavanje. Ako se dijete probudi iz jutarnjeg spavanja u 12:30, umjesto da mu ponudite drugo spavanje, pomaknite vrijeme za noćno spavanje na 18:00 kako biste zatvorili taj razmak.

Korak 3: Nakon što jutarnje spavanje pomaknete i potpuno ukinete drugo drugo spavanje, slijedite raspored sve dok dijete ne bude spremno produžiti svoje budno razdoblje.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar