Ovo je uobičajen scenarij u kojem se nađu mnoge majke koje doje. Beba je nervozna, ima grčeve, uznemiren želučić ili se jednostavno ne ponaša kao inače, a majka sumnja da je nešto što je pojela loše utjecalo na nju.

 Ovakva je zabrinutost razumljiva, jer nam se često govori da ono što jedemo izravno utječe na to kako se osjećamo. 

shutterstock_1424005367.jpg
Shutterstock Često nam govore da ono što jedemo izravno utječe na bebu, no je li to slučaj i sa ljutom hranom?

Iako stručnjaci tvrde da začinjena hrana utječe samo na okus majčinog mlijeka, mnoge je dojilje iz straha često izbacuju iz prehrane.  Međutim, znanstvenici ističu kako postoji malo dokaza o tome da neka određena hrana utječe na plač, nervozu, pa čak i pojavu kolika kod beba. Jedina je iznimka kravlje mlijeko, jer bebe mogu imati alergiju na njega.

shutterstock_587523593.jpg
Shutterstock Na pojavu kolika može utjecati jedino konzumacija kravljeg mlijeka i to ako je beba alergična na njega

'Još uvijek kruže razni mitovi  o prehrani i dojenju', kaže Ashley Georgakopoulos, konzultantica za dojenje, i objašnjava da se neugoda u trbuščićima kod beba koje su dojene najvjerojatnije događa zbog nečeg drugog, a ne kao posljedica onoga što mama pojede.

'Inače, kako biste objasnili da žene u mnogim kulturama diljem svijeta rado uživaju u jakim začinima i istovremeno doje, a da njihove bebe ne pokazuju uznemirenost?', ističe Ashley.

Ujedno, ona smatra da konzumiranje začinjene hrane može biti dobro jer bebu izlaže različitim okusima, a može i pomoći u razvoju osjetila okusa te će dijete puno lakše prihvaćati različite namirnice kad bude prelazilo na krutu hranu.

shutterstock_1591109449.jpg
Shutterstock Znanstvenici ističu da dok dojite možete slobodno uživati i u začinjenoj hrani

Dakle, znanstvenici su otkrili da postoji malo ili nimalo dokaza da promjena nečije prehrane tijekom dojenja utječe na pojavu bebinih grčeva. Neke mame strahuju da se kiselina u želucu nakon konzumiranja začinjene hrane prenosi u mlijeko, ali to je još jedan mit, tvrde znanstvenici.

Dojenje zahtijeva dodatne kalorije (450 do 500 kalorija dnevno), a konzumiranje raznovrsne hrane dat će vam energiju i snagu za hranjenje i njegu bebe. Uklanjanjem začinjene hrane ili hrane za koju mislite da bi mogla biti loša za bebu često ograničavate raznovrsnost namirnica.