Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu! Doznajte sve o njezi rane i zacjeljivanju ožiljka!

Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu, stoga vam donosimo sve najvažnije stvari koje vas čekaju u razdoblju oporavka nakon tog zahvata. Njih je do u detalje obradila Ivana Zaher

 carski rez Izvor: Shutterstock

Koliko smo samo puta čuli da trudnica želi roditi carskim rezom samo zato što se boli porođajne boli. Čuli smo i razloge poput onih da zaziru od širenja zdjelice koje se događa na prirodnom porođaju. Dakako, takve i slične stvari ne bi trebale biti prihvaćene kao razlozi za taj medicinski zahvat. Čak i zakoni koji spominju priziv savjesti tumače da ga se može iskoristiti u slučajevima u kojima ne postoji medicinska indikacija za porođaj carskim rezom.

Ipak, praksa se razlikuje od bolnice do bolnice. Tako primjerice u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici postoji sasvim legalan potpupak carskog reza na zahtjev. U tim slučajevima navodi se tokofobija (strah od porođaja) kao službena dijagnoza da bi zahvat bio i medicinski opravdan, baš kao što su to i suzeža zdjelica ili placenta previja ili pak neki drugi razlozi.

Međutim, ono što tvrde i tamo, ali i ono što ćete reći svaki ginekolog, jest da je carski rez ozbiljna operacija koja sa sobom nosi određene rizike (dakako, rizike nosi i prirodni porođaj). Sudeći prema tome, porod carskim rezom nipošto ne bi trebao biti trend, već potreba. A kada se ta potreba realizira, razdoblje oporavka ono je čemu trebamo pridati posebnu pažnju.

Dodajmo i da je travanj mjesec svjesnosti o carskom rezu, stoga ima li boljeg povoda da vam objasnimo što vas sve to čeka nakon porođaja tim zahvatom. Ovu je temu do u detalje obradila Ivana Zaher, certificirana pilates i reformer instruktorica te specijalistica za korektivne vježbe u trudnoći i nakon porođaja. Možete ju pratiti na Instagramu na profilu @ivana_zaher, gdje se redovito dotiče svih tema vezanih za vježbanje u trudnoći i postpartumu s naglaskom na oporavak od porođaja.

Ivana je objasnila što se to događa s ožiljkom nakon operacije, o čemu sve ovisi oporavak, kako pospješiti zacjeljivanje i ljepši izgled ožiljka i što činiti kada proizvodnja kolagena pođe po zlu.

Postoje 4 faze zacjeljivanja ožiljaka:

1. Hemostaza - zaustavljanje krvarenja. Krv se počinje zgrušavati i to pomaže zatvoriti rez i spriječiti gubitak krvi.

2. Upala - započinje odmah i traje nekoliko dana. Rez je crven i natečen. Bijele krvne stanice dolaze na mjesto događaja kako bi se borile protiv infekcije.

3. Rast tkiva (proliferacija) - traje 3-4 tjedna. Proliferirati znači rasti brzom proizvodnjom. Fibroblasti dolaze na mjesto događaja i stvaraju novo tkivo. Oni također proizvode kolagen koji povlači rubove reza zajedno i stvaraju se nove kapilare koji dovode kisik koji pomaže u zacjeljivanju. Ožiljak je crven, zadebljao i jako neugodan na dodir.

4. Adaptacija tkiva (sazrijevanje) - može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko godina. Iako ožiljak izgleda ravno, blijedo ili tanko, ne znači da je remodeliranje završeno.

Ako imate bilo koji od sljedećih simptoma nakon carskog reza, odmah se obratite patronažnoj sestri ili liječniku:

* Crvenilo ili oteklina reza ili kože koja ga okružuje
* Vrućica viša od 38 stupnjeva
* Curenje ili drenaža s mjesta reza
* Neugodan miris
* Rana postaje tvrda ili osjećate sve veću bol oko rane
* Bol ili osjetljivost na određenom mjestu na rezu
* Rana se otvorila

Ivana je i savjetovala da u tim prvim danima oporavka, prije ustajanja pritisnete rez rukama, dok još ne smijete staviti steznik, a abdominalni mišići trebaju neku potporu.

View this post on Instagram

A post shared by Zaher Pilates (@ivana_zaher)

Što pomaze bržem zacjeljivanju?

Za početak, oporavak uvelike ovisiti o genetici!

* Određene bolesti poput dijabetesa, bolesti štitnjače, visokog krvnog tlaka i slabe cirkulacije mogu smanjiti sposobnost zacjeljivanja
* Prehrana
* Starost
* Nepušači u prosjeku zacjeljuju brže od pušača
* Kvaliteta kože i opskrba krvlju

Nadalje, Ivana savjetuje da se ne ustručavate tražiti tablete protiv bolova. Naime, postoje lijekovi koje je u tom razdoblju sigurno za uzimati čak i ako dojite. Kada se oporavak stopi s neprospavanim noćima, novom rutinom (dojenjem) i hormonima nastaje kaos. 

View this post on Instagram

A post shared by Zaher Pilates (@ivana_zaher)

Kako pospješiti zacjeljivanje i ljepši izgled ožiljka?

* Silikonski flasteri - silikon može pomoći u omekšavanju i izravnavanju ožiljaka, posebno ako imate tendenciju stvaranja keloida ili hipertrofičnih ožiljaka (prije korištenja obratite se svom liječniku)
* Silikonski gelovi i kreme
* Ograničite izlaganje ožiljka suncu na barem godinu dana

View this post on Instagram

A post shared by Zaher Pilates (@ivana_zaher)

Što kada proizvodnja kolagena pođe po zlu?

Izvana postoje keloidni i hipertrofični ožiljci.

Keloidni ožiljak stvara se kad se fibroblasti koji stvaraju kolagen nastavljaju umnožavati čak i nakon što je rana napunjena. Kao da ožiljak ne zna kada se zaustaviti. Simptomi uključuju pigmentaciju kože, svrbež, crvenilo i bol. Ožiljak se širi izvan mjesta reza.

Hipertrofični ožiljak je deblji, čvršći i uzdignutiji. Ne raste izvan granice ožiljka i obično se povuče sam (što traje godinu dana ili više).

Ako vam je ožiljak udubljen, a tkivo iznad njega je uzdignuto i tvrdo, najvjerojatnije se radi o priraslicama. Priraslice ili adhezije su tkivo koje se formira u tijelu kao odgovor na posjekotinu (operativni zahvat). Stvaraju se između dva ili više organa ili između organa i trbušnog zida. Možda imate problem stajati uspravno i osjećate zatezanje, imate neobjašnjive bolove u predjelu zdjelice godinama nakon carskog reza, bolove tijekom spolnog odnosa, sekundarnu neplodnost... Postoje načini za uklanjanje i sprečavanje priraslica no za njih vam treba doktor ili kirurg.

Tekst: Josipa Scotti Čavlina, izvor @ivana_zaher
Foto: Shutterstock 

Najnovije

Najpopularnije