Televizijska voditeljica Marijana Batinić obavila je važnu stvar u životu svake majke, prvu šetnju sa svojoj bebom! Splićanka je svoje drugo dijete, kći Rozu, rodila sredinom rujna, a nakon nekoliko tjedana oporavka kod kuće, 39-godišnja voditeljica odlučila je svoju bebu izvesti na zrak.

"Ne znam kako je vama, ali meni je trebalo pola dana da izađem iz kuće...", našalila se voditeljica na svoj račun, aludirajući na sve predradnje koje svaka majka mora obaviti prije običnog izlaska u šetnju.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana Batinic (@marijanabatinic) on

Evo nekoliko savjeta stručnjaka za prvu šetnju s bebom.

 • Odredite dan zajedničkog izlaska u kratku šetnju. Obično je najpovoljnije jutro ili kasnije poslijepodne i predvečer.
 • Neka dijete bude sito i premotano. Svakim novim danom djetetov ritam hranjenja i spavanja postat će predvidljiviji pa šetnje planirajte tako da ne ometate njegov san i hranjenje.
 • Provjerite koliko je vani toplo ili hladno i u skladu s tim odjenite bebu. Ne smije mu biti ni prevruće ni prehladno. Prepoznat ćete da nešto nije u redu po njegovom negodovanju i ubrzanom disanju. Dijete je nemirno ako mu je vruće. Ako mu pak prijeti pothlađivanje, dijete je vrlo mirno i tiho jer čuva energiju koju bi izgubilo plačem. Kapicom zaštitite glavicu jer preko nje beba gubi mnogo topline. Ako mu je prehladno, ruke i stopala bit će hladni, ali i koža na prsima će biti lagano hladna na dodir. Tada više ne pomaže samo dodatni pokrivač, već se vratite kući i ugrijte dijete na toplom ili na svojem tijelu. Upravo zato prve šetnje ne traju dulje od desetak minuta, a svakim danom ćete stjecati sve više iskustva u pravilnom odijevanju djeteta.
 • Odlučite želite li dijete voziti u kolicima ili nositi u nosiljci (slingu, marami…).
 • Uz kolica ponesite torbicu s najnužnijim stvarima.
 • Koristite pamučnu odjeću i pokrivače kako djetetu ne biste spriječili ono najvažnije zašto je u šetnji - svjež zrak.
 • Ako živite negdje gdje nisu dobri uvjeti za šetnju bebe (velik promet ili buka) te morate prvo dijete odvesti automobilom do šetališta, ni u kojem slučaju ne zaboravite smjestiti dijete u odgovarajuću autosjedalicu. Ako se putem i uspava, nije problem.
 • Razgovarajte s bebom tijekom šetnje ako je budna. Odgovarat će joj da čuje poznat i drag glas i šetnja će proći bezbrižnije. Ipak je ovo velik događaj za novorođenče.
 • Ponesite fotoaparat ili kameru i zabilježite ovaj događaj poseban za cijelu obitelj.
 • S vremenom povećavajte duljinu boravka na svježem zraku.
 • Neka šetnja postane dijelom svakodnevnog rituala s eventualnim iznimkama, a ne da je obratno. Dijete će smirnije spavati, bit će zadovoljnije, otkrivat će svakim danom neke nove osjete i obogaćivati svoju percepciju. Ujedno je to divna prilika za druženje s bebom i način da se i sami nadišete zraka, "okupate" suncem i razgibate noge.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram