Ako vaše dijete uistinu ima problema s težinom, uvedite u život cijele obitelji nove zdrave navike

Prirodno je da dijete razmišlja o svom izgledu i vlastitoj težini - ali ako se po povratku iz škole počne žaliti kako je debelo, možda vaše dijete ostali učenici zadirkuju zbog težine. Naravno, prvo što ćete poželjeti napraviti jest zaštititi dijete od zlobnih komenta(to)ra. To je prirodni roditeljski nagon. Ali i sami znate da ne možete biti s djetetom cijelo vrijeme, da ne postoji balon u koji ga možete "omotati" - stoga bi pametnija strategija bila poraditi na djetetovu zdravlju, kako fizičkom, tako i psihičkom.

Za početak, uvjerite dijete da je zdravlje važnije od izgleda, i dajte mu nedvosmisleno do znanja da je voljeno, bez obzira na izgled. Zatim ponudite strategiju kako se hraniti zdravije i napomenite da će zdravija prehrana utjecati i na tjelesne promjene. Objasnite djetetu da je zadirkivanje i ismijavanje apsolutno neprihvatljivo, pitajte ga bi li razgovaralo s učiteljicom ili ravnateljicom o tome. Upitajte dijete i što su mu točno rekli i kako se osjeća zbog toga, ali pokušajte tu neugodnu situaciju pretvoriti u nešto pozitivno i motivirajuće.

Ako vam dijete prizna da želi zbog zadirkivanja smršavjeti, pojasnite mu da nije važno gubiti kilograme, već zdravo se hraniti. I ponudite mu konkretne (male) korake do tog cilja. Najbolje bi bilo dijete aktivno uključiti u promjenu prehrambene rutine - ako dijete ima dojam da i samo kreira promjenu, bit će mu lakše pratiti i držati se novog plana prehrane.

Dijete će još lakše sve podnijeti ukliko u priču uključite cijelu obitelj - to će postati zajednička avantura. Ako se svi zajedno počnete zdravije hraniti - i birati zdravije namirnice - dijete neće imati osjećaj da samo ono mora nešto mijenjati, kao po kazni. Zacrtajte male ciljeve, na tjednoj bazi, lako ostvarive. Kad vaše dijete shvati da ih redovito ispunjava, to će mu biti lakše i zanimljivije. Ciljevi upravo zbog toga moraju biti jednostavni - evo nekoliko primjera:

  • Pojesti komad povrća za svaki obrok
  • Pojesti dva komada voća dnevno
  • Brzu hranu konzumirati ne više od jednom tjedno
  • Igrati se na otvorenom barem 30 minuta dnevno
  • Skratiti vrijeme provedeno ispred ekrana (TV, mobitel, tablet…)

Tekst: K. Š.
Fotografija: Shutterstock