Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treba li se zabrinuti zbog zelene boje bebine stolice?

Roditelji znaju da stolica kod beba može biti zaista svih boja. Što nam o djetetovu zdravlju govori zelena boja stolice?

 zelena boja stolice

Pedijatri će često tješiti novopečene roditelje činjenicom da su sve nijanse smeđe, žute, zelenkaste pa sve do crne boje stolice moguće kod malih beba. Većina boja je sasvim normalna i ne zahtijeva nikakve intervencije.

Ipak, za zelenu boju stolice mnogi će reći da je to stolica gladi što će jako zabrinuti majke malih beba. Nema gore rečenice za majku od te da joj je dijete gladno. No, to nije tako dramatično kako se čini. Moguće je da ste vi pojeli nešto zeleno, ali moguće je i sljedeće.

Ako je stolica vašeg djeteta zelena i pjenasta, to znači da je dijete dobilo previše laktoze (prirodnog mliječnog šećera). To se može dogoditi ako vaša dojena beba često i kratko sisa na prsima pa ne uspije posisati masno mlijeko koje dolazi kasnije u podoju.

 zelena boja stolice
Baby boy drinking from breast, Image: 307532504, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Tiago Zegur / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako spriječiti pojavu zelene stolice?

Stoga se treba potruditi da dijete uvijek sisa jednu dojku do kraja prije no što mu date drugu te da svaki puta počnite dojenje s onom dojkom na kojoj je dijete zadnje sisalo.

Ako je stolica zelena duže od 24 sata, pođite liječniku s djetetom kako biste otkrili uzrok.

Upozorenje: bebe kojima se daje hipoalergensko adaptirano mlijeko znaju imati zelenu stolicu koja također ne miriše vrlo aromatično.

Tekst: I. Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije