Do zatvora često dolazi zbog niskog unosa vlakana ili nedovoljnog unosa tekućine. Katkad je dovoljan i mali poremećaj u uobičajenoj dnevnoj rutini da se crijeva vaše bebe zbune i počnu raditi malo drugačije.

Kako dolazi do zatvora?

Kod beba i male djece pravilna prehrana igra veliku ulogu u zdravom razvoju, ali i u zdravom radu crijeva. Kod malog djeteta do godinu dana dolazi do velikih promjena u prehrani. One se doduše događaju postupno, ali trenuci uvođenja kašica ili krute hrane mogu primjerice dovesti do opstipacije.

Ako ste odustali od dojenja ili dojenje nije isključivo svakako ćete posegnuti za adaptiranim mlijekom. U tom slučaju obavezno hranite dijete adaptiranim mlijekom koje je primjereno njegovom uzrastu i najsličnije je majčinom mlijeku posebice u prvih nekoliko mjeseci života. Tako smanjujete rizik od probavnih problema. Također obavezno obratite pozornost na preporuke proizvođača. Preniska ili previsoka koncentracija praha može negativno utjecati na probavni trakt vaše bebe. Na primjer, previše praha, dehidrira, što može uzrokovati blokade.

Zdrava hrana, zdrava probava

Otprilike od 5. do 7. mjeseca života trebali biste postupno dijete upoznavati s dohranom koja uključuje različite namirnice od voća, povrća, žitarica do mesa. Posebno se preporučuju jabuke, marelice, borovnice, grožđe, kruške, šljive i jagode jer sadrže veliku količinu vlakana važnih za zdravu probavu.

No, bebama mlađim od godinu dana ne bi trebalo davati previše vlakana. Žitarice koje sadrže gluten također bi se u početku trebale ponuditi u malim količinama kako biste provjerili koliko dobro dijete podnosi žitarice koje sadrže gluten. Ako vaše dijete već ima zatvor, smanjite kašice s bananama.

Starije dijete

Ako je vaše dijete jede već tri obroka dnevno, važno je da uzima i dovoljno tekućine koja će pomoći probavim sokovima. Najbolje je djetetu nuditi vodu ili nezaslađene čajeve. Međutim, dodatne tekućine osim majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka nisu potrebne prije nego što počnete uvoditi kašice. Izuzetak su situacije u kojima tijelo gubi vodu kao što su vrućice, povraćanja, proljevi odnosno opstipacija.

zatvor kod beba
Baby boy playing with building blocks, Image: 295580385, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, PhotoAlto, -

Savjeti za majke kod bebina zatvora:

  • Vodite računa da beba dobro spava: miran i dostatan san važan je za cijeli organizam. Malom tijelu treba period odmora da bi pravilno obradilo apsorbirane hranjive tvari. Koliko sna treba vaše dijete ovisi o njegovoj dobi. Ovdje potražite pregled za bebe i za stariju djecu.
  • Držite se rasporeda: Redovito hranjenje i spavanje istovremeno pomažu tijelu da razviju rutinu.
  • Masirajte trbuščić: Ako je vaše dijete nemirno zbog probavnih poteškoća, pokušajte laganom masažom trbuha. Nježni pokreti u smjeru kazaljke na satu umiruju želudac i crijeva.
  • Potaknite dijete da se više kreće – nedostatak pokreta i spora crijeva usko su povezani. Stoga, animirajte bebu da puzi, igra se i trči uokolo i time potaknite prirodne probavne procese koji dovode do opuštanja napetih mišića.

Savjet: Ne stavljajte dijete prečesto u bouncer sjedalicu, već ga radije položite na dječju dekicu na podu na kojoj će se igrati i vrtjeti. Na taj način će jačati mišiće za učenje sjedenja, puzanja, hodanja, ali i poticati crijeva na življi rad.

Na kraju treba uzeti u obzir i to da se probavni trakt vaše bebe i dalje razvija i prirodno je da nema stolicu i nekoliko dana. Ako dijete pritom ima bolne grčeve, trebali biste posjetiti pedijatra.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia