Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beba ništa ne želi piti! Ovo možete napraviti...

Vrijeme je uvođenja kašica i neka djeca sada pokazuju manji interes za tekućinom. No, ona im je sada potrebna. Uz malo podrške sve će se riješiti

 tekućine kod uvođenja dohrane

Dojenje je dosada pokrivalo djetetove potrebe za tekućinom, a sada dijete polako mora učiti piti. Ako već koristite bočicu jer dijete jede adaptirano mlijeko tada imate i alat u koji mu možete uliti i vodu. To ste vjerojatno već i radili jer se kod djece na adaptiranom mlijeku i savjetuje davati malo vode – adaptirano mlijeko izaziva dodanu žeđ zbog dodanih minerala što se kod majčina mlijeka ne događa. Kako god bilo i dojena i djeca na adaptiranom mlijeku sada se prilikom upoznavanja s kašicama mogu upoznati i s dodatnom tekućinom koju je najbolje ponuditi na čašu. Ponudite mu malo vode u čaši nakon svakog obroka kašice i tako ćete polako učiti piti.

Beba ne pije i ne jede?

Ovakva situacija može se javiti kad djetetu izbijaju zubići, kad ima grlobolju ili nema apetita zbog neke bolesti. Razriješite uzrok s liječnikom. Ako ne želi jesti kašice, piti mora tako da svakako nastavite s dojenjem ili bočicom. Sve dok je na prsima dijete kroz mlijeko dobiva dovoljno tekućine tako da nema razloga za zabrinutost, no nastavite ga upoznavati s tekućinom na čašu.

Beba pije premalo – pomognite joj na sljedeće načine:

  • Uz obrok uvijek ponudite piće – budite primjer i sami pijte nakon obroka jer će vas i dijete vidjeti i kopirati.
  • Tijekom igre ne zaboravite na pauzu za piće
  • Nabavite šarene i zabavne bočice s kljunom, dudom koja će biti samo djetetova – isprobajte koja najviše odgovara djetetu. Pripazite da rupica s otvorom nije prevelika kako se dijete ne bi zagrcnulo. (Dobro održavajte higijenu bočica jer se u njima također skupljaju bakterije pa iako dijete pilo samo vodu)

Koje vrste tekućina bi beba trebala piti?

Neka dijete pije prirodne napitke i to najbolje vodu. Ako moraju biti sokovi, neka budu prirodni i bez dodanog šećera.

  • Voda iz slavine

Prokuhavajte vodu u početku, ali s vremenom polako prijeđite na vodu iz slavine. Možete koristiti i filtriranu vodu, no najbolje je priviknuti dijete na vodu iz slavine jer će krene li u jaslice s godinu dana tamo dobiti zasigurno vodu iz slavine.

  • Mineralna voda

Prednost dajte mineralnoj vodi bez mjehurića koji mogu izazvati napuhavanje i nagristi bebine desni. No, pripazite, mineralna voda koja sadrži puno minerala i soli, može dodatno izazivati žeđ. Uostalom, većini djece se ti mjehurići nimalo na svide pa odmah ispljunu vodu.

  • Čaj

Želite li djetetu malo promijeniti napitak ili ono ne želi piti vodu, ponudite mu voćne čajeve, nemojte ih zasladiti. Ljekovite čajeve koristite samo u slučaju problema, primjerice kod napuhavanja čaj od komorača. Ne koristite instant čajeve jer obično sadržavaju dodane šećere.

  • Sokovi 

Sokovi nisu primjereno piće za bebe. Sadržavaju visoke razine šećera, bogati su kalorijama i pospješuju razvoj karijesa čak i kad zubići još nisu izašli. Isto vrijedi i za sok od mrkve. Na kraju nastradati može i bebina probava. Zato dajte djetetu samo razrijeđene sokove s vodom i promatrajte ih više kao slatkiš, a manje kao svakodnevni napitak.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije