Mrkva je jedna od onih čudotvornih namirnica koja bi zbog velike količine vitamina A trebala što više biti zastupljena u prehrani vaše djece. Osim što pomaže boljem vidu kod djece, ona osnažuje imunitet, ali i utječe na zdravlje pluća. Sve su to razlozi radi kojih biste morali navesti svoje dijete da jede više mrkve. Čak i u slasticama poput ove torte od mrkve za koju recept donosimo u nastavku.
SASTOJCI:
Za biskvit
- 100 g smeđeg šećera
- 180 ml kokosova ulja (ili kokosova)
- 60 g grčkog jogurta
- 3 velika jaja
- 2 žličice vanilije
- 250 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraha
- 260 g fino naribane mrkve
Za glazuru
- 220 g sira Philadelphia
- 115 g maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
- 70 g šećera u prahu
- 2 žlice vrhnja za šlag
- limunova korica
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite kalup promjera 23 do 25 cm, namastite ga i pospite brašnom. Miksajte šećer i ulje te polako dodajte jogurt, a potom i jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Miksajte nekoliko minuta pa ostavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Lagano dodajte suhe sastojke u mokre, nemojte miksati. Na kraju dodajte naribanu mrkvu. Pecite oko pola sata. Kad je biskvit gotov, pustite ga neka se skroz ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru. Istucite sir i maslac na srednjoj brzini 2 do 3 minute. Dodajte vrhnje, limunovu koricu i ekstrakt vanilije pa miksajte još nekoliko minuta dok se sve ne spoji i ne nestanu grudice. Glazuru premažite preko hladnog biskvita.