Najpoznatiji božićni keksići su oni napravljeni od prhkog tijesta i nadjeveni slojem fine marmelade, a naziv im je linzeri. Oblik kolačića ovisi o vašoj mašti, kreativnosti i vremenu kojim raspolažete, ali najčešće su okrugli, u obliku srca ili zvjezdica - s prepoznatljivim izrezima na prednjoj strani.
Ovi keksići mogu dugo stajati u zatvorenoj kutiji, na suhom i hladnom, ako ih uspijete sakriti od svojih ukućana.
Sastojci
- 170 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- korica jednog limuna
- 1 žumanjak
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 160 g glatkog brašna
- 70 g bademovog brašna
- ¼ žličice soli
- marmelada po izboru
- šećer u prahu
Priprema
U posudi umutite maslac, šećer i koricu limuna dok ne dobijete pahuljastu i svijetlu smjesu. Dodajte žumanjak i vaniliju i tucite dok se smjesa ne sjedini. U drugoj zdjeli pomiješajte glatko brašno, bademovo brašno i sol. Brašno dodajte smjesi maslaca i jaja pa mijesite dok ne dobijete tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, oblikujte u disk, zamotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekša kako biste ga lakše razvaljali. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini na debljinu od pola centimetra pa izrežite oblike.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Prebacite krugove na papir za pečenje, ostatke tijesta ponovno umijesite i, ako je potrebno, ponovno kratko stavite u hladnjak. Izrezane kolačiće stavite u hladnjak na 30 minuta. Dok se prva polovica hladi, od druge polovice tijesta izrežite gornje polovice, te s najmanjim kalupom za kolače izrežite malu rupicu na sredini tijesta. Stavite u hladnjak na 30 minuta. Pecite 12-15 minuta ili dok rubovi keksića lagano ne počnu dobivati boju.
Pečene kekse prebacite na rešetku i pričekajte da se u potpunosti ohlade. Stavite gornju stranu keksića na lim te ih pospite šećerom u prahu. Preostale kolačiće okrenite ravnom stranom prema gore i nadjenite ih marmeladom po izboru. Na vrh stavite gornju polovicu keksića posutu šećerom u prahu.