KAKO DA PURICA BUDE MEKA I SOČNA? Sat vremena pečenja po kilogramu mesa, ali još je važan jedan detalj

Ispeći puretinu može biti izazov... Evo glavnih trikova da bude mekana i sočna.

Shutterstock

Jelo koje je glavno na blagdanskome stolu jest purica s mlincima. No tkogod da je pokušao peći puricu, zna da je to izazov. Jer, puretina je suho meso i često postoji opasnost da, kada je izvadite iz pećnice, ona bude još suša i uz to i tvrda.

Kako bismo vam pomogli, donosimo provjeren recept.

Shutterstock 

Sastojci

  • purica od oko 3 kg
  • 3 mrkve, krupno narezane
  • korijen celera, krupno narezan
  • korijen peršina, krupno narezan
  • 2 luka, narezana na osmine
  • 6 žlica otopljenog maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 svežnjić peršinova ili celerova lišća

Priprema

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Korjenasto povrće i luk stavite u posudu za pečenje, a na njega puricu koju ste natrljali solju i paprom.

Premažite je rastopljenim maslacem, stavite u pećnicu i pecite 30 do 45 minuta. Potom u posudu ulijte čašu hladne vode, a puricu labavo prekrijte aluminijskom folijom.

Temperaturu smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 2 sata uz povremeno podlijevanje. Prije rezanja, ostavite je da odstoji najmanje 30 minuta. Poslužite s povrćem s kojim se pekla te s umakom od pečenja.