Jelo koje je glavno na blagdanskome stolu jest purica s mlincima. No tkogod da je pokušao peći puricu, zna da je to izazov. Jer, puretina je suho meso i često postoji opasnost da, kada je izvadite iz pećnice, ona bude još suša i uz to i tvrda.
Kako bismo vam pomogli, donosimo provjeren recept.
Sastojci
- purica od oko 3 kg
- 3 mrkve, krupno narezane
- korijen celera, krupno narezan
- korijen peršina, krupno narezan
- 2 luka, narezana na osmine
- 6 žlica otopljenog maslaca
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 svežnjić peršinova ili celerova lišća
Priprema
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Korjenasto povrće i luk stavite u posudu za pečenje, a na njega puricu koju ste natrljali solju i paprom.
Premažite je rastopljenim maslacem, stavite u pećnicu i pecite 30 do 45 minuta. Potom u posudu ulijte čašu hladne vode, a puricu labavo prekrijte aluminijskom folijom.
Temperaturu smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 2 sata uz povremeno podlijevanje. Prije rezanja, ostavite je da odstoji najmanje 30 minuta. Poslužite s povrćem s kojim se pekla te s umakom od pečenja.