Osim makovnjača i orahnjača, kuglof je najčešća slastica koja se priprema tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. No, da bi prve dvije slastice ispale vrhunski, potrebno je dosta vještine i dobar recept. zato vam donosimo jednostavan recept za sočan i ukusan kuglof koji će im biti dostojna zamjena. Dodajte još koricu i sok naranče, a po želji i komadiće arancina.
Možete ga obogatiti nasjeckanim orasima i s malo ruma.
Sastojci
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 230 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 300 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 10 g vanilin šećera
- 200 g grožđica
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup veličine 22 centimetra dobro namastite. Grožđice namočite u malo hladne vode kako bi omekšale pa ih procijedite. U zdjelu stavite jaja, šećer, vanilin šećer i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Dodajte mlijeko i ulje pa promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno, prašak za pecivo te miješajte dok je dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ubacite grožđice i promiješajte sa špatulom.
Ulijte smjesu u kalup, stavite u pećnicu i pecite dok vrh kolača ne postane zlatno smeđe boje, otprilike 30 do 40 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 15 minuta, oprezno okrenite i ostavite na rešetki da se ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte sirupom od šećera i citrusa.