RECEPT ZA JEDNOSTAVNI KUGLOF S GROŽĐICAMA: Uspjet će i početnicima, a sočan je nekoliko dana

Slastica dostojna blagdanskog stola i lagana za pripremu.

Shutterstock

Osim makovnjača i orahnjača, kuglof je najčešća slastica koja se priprema tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. No, da bi prve dvije slastice ispale vrhunski, potrebno je dosta vještine i dobar recept. zato vam donosimo jednostavan recept za sočan i ukusan kuglof koji će im biti dostojna zamjena. Dodajte još koricu i sok naranče, a po želji i komadiće arancina.

Možete ga obogatiti nasjeckanim orasima i s malo ruma.

Shutterstock 

Sastojci 

  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 230 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 300 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 10 g vanilin šećera
  • 200 g grožđica

Priprema 

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup veličine 22 centimetra dobro namastite. Grožđice namočite u malo hladne vode kako bi omekšale pa ih procijedite. U zdjelu stavite jaja, šećer, vanilin šećer i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Dodajte mlijeko i ulje pa promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno, prašak za pecivo te miješajte dok je dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ubacite grožđice i promiješajte sa špatulom.

Ulijte smjesu u kalup, stavite u pećnicu i pecite dok vrh kolača ne postane zlatno smeđe boje, otprilike 30 do 40 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 15 minuta, oprezno okrenite i ostavite na rešetki da se ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte sirupom od šećera i citrusa.