Osim tijesta i riže, krumpir je jedna od namirnica koju djeca rado jedu. No ne mogu samo jesti pire krumpir sa špinatom ili pomfrit ili pečeni krumpir, zar ne? Pokušali smo u jedno jelo zakombinirati namirnice koje su blagog okusa i formirane u djeci prihvatljivu teksturu i oblik, a to su kroketi. Naravno, ako ih ne želite pržiti u ulju ili masti, možete ih pripremiti u pećnici.
Dakle, slijedi jelo kojim možete obogatiti dječji jelovnik, a glavne su namirnice krumpir, tikvice i sir.
Sastojci
- 500 grama krumpira
- 1 manja tikvica od jednog mladog luka zeleni dio
- 100 grama naribanog sira (chedar, gauda)
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice bibera
- 2 jaja
- 100 grama kiselog vrhnja ili jogurta
- 4 žlice brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- krušne mrvice
Priprema
Ogulite, narežite krumpir na kockice, skuhajte ga i pustite da se ohladi pola sata. Tikvicu naribajte, posolite i pustite da odstoji 20-ak minuta, a potom je ocijedite. Sir naribajte.
Prohlađeni krumpir zgnječite u pire (bez maslaca i mlijeka), malo posolite. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo.
Umutite dva jaja i vrhnje (ili jogurt) u posudi sa strane. Prvo u pire od krumpira dodajte razmućena jaja i vrhnje, izmiješajte pjenjačom, a onda dodajte ocijeđene tikvice pa ubacite naribani sir i sve promiješajte.
Na kraju, dodajte brašno s praškom za pecivo. Kušajte smjesu pa je, prema potrebi, još posolite i zabiberite.
Prije negoli počnete raditi krokete, ruke blago nauljite. Od načinjene smjese izradite krokete (prvo modelirajte u kuglice pa ih malo izdužite).
Modelirane krokete uvaljajte u krušne mrvice i stavite da se prže u ulju, masti ili kokosocu ulju.
Za verziju bez prženja, stavite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 40-ak minuta. Izvadite ih kada porumene.