Punjene tikvice često radimo u kombinaciji s mesom, no podjednako će vas oduševiti i ove u čijoj smjesi prevladavaju sir, jaje i povrće. Glavni sastojak je sir s Korzike, no ako ga nemate pri rudi možete koristiti i Ricottu ili nešto nalik tome.
SASTOJCI:
- 4 okrugle tikvice (zucchini)
- 250 g brocciu sira
- 2 rajčice
- 1 jaje
- 1 luk
- maslinovo ulje
- svježe začinske biljke poput peršina, metvice, timjana ili mladog luka (ne sve odjednom)
- sol
- papar
- tvrdi naribani sir za posipanje
PRIPREMA
Tikvice stavite kuhati u lonac uzavrele vode 3-5 minuta i potom ih izvadite van. Tko želi, ovaj dio može i preskočiti, ali u tom slučaju će se tikvice puno dulje peći u pećnici. U istu vodu na pola minute do minutu ubacite rajčice koje ste zarezali kod stabljike na 4 dijela, kako bi se kožica lakše skinula. Na sitno narežite rajčicu i luk.
Zagrijte pećnicu na 180-200°C. Tikvicama odrežite gornji dio (ili ako su uske i duguljaste prepolovite ih po duljini). Izdubite dio sa sjemenkama te dobro usitnite i stavite u posudu u koju se odmah mogu dodati sir, jaje te svježe začinske biljke.
Na ulju prepržite sitno narezani luk, dodajte narezane rajčice i nakon minutu-dvije sve dodajte u posudu sa sirom. Dobro promiješajte, začinite te smjesom napunite izdubljene tikvice. Pospite tvrdim sirom i pecite oko 45 minuta do sat vremena. Po želji pecite s 'poklopcem od tikvice' koji se pred kraj skine kako bi se sastojci dobro zapekli.