MALI TRIKOVI ZA JOŠ BOLJE TIJESTO

Kako postići da tijesto za pizzu bude mekano i hrskavo? To najbolje znaju najveći ljubitelji pizze – talijanski kuhari. Evo nekoliko njihovih trikova:

  • Kada u smjesu od kvasca dodajete brašno, činite to postupno te lagano ručno miješajte.
  • Višestruki svjetski prvak u pečenju pizze, Talijan Alessandro Negrini, kaže da je tajna odlične pizze upravo u tijestu. Naime, da bi ono bilo mekano i hrskavo na krajevima, mora prethodno odležati u hladnjaku najmanje 24 sata prije pečenja kako bi sazrelo.
  • Negrini rijetko kad na svoju pizzu stavlja više od tri sastojka jer to stvara, kako kaže, ‘kaos u ustima’.
  • Tijesto će lakše ‘disati’ ako sastojke nasitno nasjeckate ili naribate umjesto da stavljate krupne komade.

Povrtna pizza

  • šalica i pol mlake vode
  • dvije žličice suhoga kvasca
  • prstohvat šećera
  • četiri šalice integralnog brašna pomiješanog sa pšeničnim
  • žličica soli
  • četvrtinu šalice ulja
  • 200 g umaka od rajčice
  • 100 g mozzarelle
  • ulje
  • 100 g crvene paprike
  • 100 g žute paprike
  • 100 g patlidžana
  • 100 g šampinjona
  • 100 g
  • tikvica
  • origano i bosiljak

za TIJESTO

  1. U šalicu i pol mlake vode umiješajte dvije žličice suhoga kvasca i prstohvat šećera. Ostavite neka ostoji na sobnoj temperaturi oko pet minuta.
  2. U veću zdjelu dodajte četiri šalice integralnog brašna koje ste pomiješali sa pšeničnim i žličicu soli.
  3. Dodajte četvrtinu šalice ulja, smjesu kvasca i šećera te promiješajte i umijesite tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu, pokrijte je krpom i ostavite na sobnoj temperaturi dok ne udvostruči volumen.

za NADJEV

  1. Razvaljajte tijesto i stavite ga na namašćen kalup ili papir za pečenje. Premažite ga umakom od rajčice, stavite polovicu mozzarelle te povrće (tikvice, patlidžane i gljive) koje ste prethodno kratko popržili na ulju.
  2. Potom posložite drugi dio mozzarelle. Po želji, pospite suhim bosiljkom i origanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva 15-20 minuta.
  3. Da je pizza gotova, znat ćete kada tijesto dobije zlatnosmeđu boju.

Tekst: Sandra Babić, kuhaj.story.hr

Foto: Profimedia