Sastojci za tijesto

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 70 g maslaca
  • 2 žumanca
  • sol
  • korica polovice limuna (nešpricanog)
  • maslac i brašno za premazivanje i posipanje kalupa

Sastojci za nadjev

- 400 g namočene pšenice

- 100 g šećera

- korica pola limuna

- 200 g svježeg kravljeg sira

- 2 jaja

- 300 g marelica (može i iz kompota)

Priprema:

  1. U kuhinjski multipraktik stavite sve sastojke za tijesto i miješajte ih dok se smjesa ne počne drobiti.
  2. Tijesto premjestite na dasku, mijesite ga dok ne postane glatko, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
  3. Pšenicu i šećer stavite u lonac, dodajte naribanu limunovu koricu i zagrijavajte na vatri dok se sve ne poveže u glatku smjesu. Kad se smjesa od pšenice ohladi, u nju u umiješajte sir, žumanca, snijeg od bjelanaca i marelice. Marelice prethodno ocijedite (ako su iz kompota) i osušite.
  4. Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup promjera 22 cm s visokim rebrastim rubom. Na tijesto stavite smjesu od sira.
  5. Pecite pitu otprilike 1 sat u donjem dijelu pećnice prethodno zagrijane na 180 stupnjeva.

Tekst: roditelji.hr

Foto: Profimedia