Domaća verzija juicea od naranče, osim što je zdravija, definitivno je i puno ukusnija, jače se osjećaju naranče, možete staviti šećera koliko želite, limunske kiseline koliko želite, sve možete prilagoditi svom ukusu. Kupovni sok od naranče je sve samo ne zdrav. Često na soku u dućanu piše da je u potpunosti prirodan ili da se radi o soku sa 100% naranči ili da nije dodan šećer ali je to sve daleko od istine. Mi uopće nemamo pojma što oni sve unutra stavljaju i sigurno se ne radi o svježem soku. Zato kad god možete, uzmite si malo vremena i napravite sami svoj sok, isplatit će vam se.

Sastojci

  • 5 naranči
  • 400 g mrkve
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode

Ovi su sastojci dovoljni za 8 litara soka ali možete i udvostručiti sastojke.

domaci-sok-od-naranci-i-mrkve

Priprema soka

U dublju posudu ulijte vodu i dodajte malo soli pa u toj vodi potopite naranče.Ostavite ih da odstoje u slanoj vodi barem par sati ili najbolje kroz noć ako možete.

Nakon toga izvadite naranče i dobro ih operite.

Nemojte preskočiti ovaj korak jer se naranče namaču u slanoj vodi kako bi se uništili mikrobi a i svi znamo kako je voće špricano i na koje se sve načine tretira. Sol u vodi služi upravo uklanjanju svih tih negativnih tvari.

Nakon toga slijedi rezanje naranči i mrkve.

Naranče narežite na kriške zajedno s korom a mrkvu ogulite i narežite na kolutiće (ne predebele kako bi vam kod kuhanja mrkva prije omekšala). Kod rezanja naranči izvadite koštice.

domaci-sok-od-naranci-i-mrkve

U lonac stavite narezane naranče i mrkvu pa dodajte 1 kg šećera i 1 litar vode.

Stavite na vatru da se sve zajedno prokuha.

Kuhajte nekih pola sata do sat vremena.

Kad je sve omekšalo, sklonite lonac s vatre i ostavite da se ohladi, najbolje kroz noć.

Kad se sve ohladilo, propasirajte odnosno izmiksajte omekšale naranče i mrkvu u blenderu zajedno s vodom u kojoj su se mrkva i naranče kuhale. Nakon što se u blenderu sve dobro izmiksa, smjesa bude poprilično gusta. Ako nemate blender, može vam poslužiti i štapni mikser pa možda čak i obični mikser iako će onda vjerojatno ostati veći komadići naranče u soku, no ni to ne smeta.

domaci-sok-od-naranci-i-mrkve

Nakon što ste sve dobro izmiksali, dodajte 1 vrećicu limunske kiseline (može i dvije vrećice) i 8 litara vode.

Ako želite, možete ostaviti sok da bude ovakav gusti pa ga naknadno rijediti s vodom ili ga odmah razrijedite.

Za prvi put napravite sok po ovom osnovnom receptu, pa ćete onda vidjeti da li vam više odgovara slađi ili kiseliji sok i idući put sastojke tome prilagoditi. Ako bude vam sok presladak, idući put možete smanjiti količinu šećera ili povećati količinu limunske kiseline.

To je to, ulijte sok u staklene boce a možete ih i pasterizirati pa ga staviti na hlađenje.

Uživajte u domaćem soku!

domaci-sok-od-naranci-i-mrkve

Preuzeto sa stranice: http://happinessishomemade95.blogspot.com/

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala: autorica bloga Happiness is homemade Emina Bistrović