Sastojci:

  • 200 g suhih keksa od žitarica
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • malo soli

Za nadjev

  • 150 g glatkog sirnog namaza
  • 150 g jogurta
  • 100 ml vrhnja
  • 10 g suhe želatine
  • korica i sok ½ limuna
  • 50 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 g borovnica
kolac sa sirom i borovnicama
, Image: 297397602, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Priprema

1# Za dno kolača zdrobite kekse valjkom za tijesto ili u blenderu. Mrvice keksa pomiješajte s maslacem, šećerom, aromom vanilije i malo soli. Dobro promiješajte.

2# Raspodijelite masu na prethodno namašćen kalup za pečenje i utisnite tijesto pomoću vilice do rubova i stavite u hladnjak.

3# Za kremu otopite želatinu u hladnoj vodi. Kad nabubri, zagrijte je na laganoj vatri da se do kraja otopi, malo ohladite.

4# U velikoj posudi pomiješajte sirni namaz, jogurt, vrhnje, šećer, aromu vanilije, sok i koricu limuna. Dodajte smjesi malo ohlađenu želatinu i dobro sve promiješajte. Operite borovnice i umiješajte u kremu.

5# Izvadite podlogu iz hladnjaka i ravnomjerno rasporedite kremu na dno kolača.

6# Kolač pokrijte prozirnom kuhinjskom folijom i prije posluživanja hladite u hladnjaku oko 4 sata.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia