3 namirnice koje nutricionistica nikad ne daje svom djetetu

Iako stručnjaci ne dijele hranu na "zdravu" i "nezdravu", jer za dječji razvoj važna je nutritivno uravnotežena prehrana, ove namirnice mogu biti opasne za djecu u razvoju.

Shutterstock

Stručnjaci često naglašavaju da ne postoji "zdrava" i "nezdrava" hrana, jer za dječji razvoj važno je jesti sve namirnice, ali u nutritivno uravnoteženoj prehrani. I namirnice koje su popularne kao "nezdrave" neće naštetiti ako ih dijete ponekad jede, ali u ničemu ne treba pretjerivati. 

No nutricionistica Lauren Menaker kaže da postoje neke namirnice koje djeci ne biste trebali davati jer mogu biti opasne za njihov zdravlje, od opasnosti od gušenja do unosa žive i bakterija u dječji organizam, čiji je imunološki sustav u vrtićkoj dobi još u razvoju.

1. Cijelo grožđe

Većina roditelja već zna da cijele bobice grožđa mogu biti opasne za djecu zbog svoje veličine i teksture te da predstavljaju veliku opasnost od gušenja.

Kako biste to spriječili, grožđe narežite na male četvrtine ili odaberite mekše voće poput bobičastog voća, koje je djeci lakše žvakati, rekla je nutricionistica za PureWow.

Shutterstock 

2. Riba koja sadrži puno žive

Još jedna namirnica na popisu nutricionista je riba koja dugo živi i bogata je živom, poput tune, sabljarke i skuše. Istraživanja su pokazala da česta konzumacija ove ribe kod djece može dovesti do nakupljanja žive u dječjem mozgu, te da potencijalno može utjecati na kognitivne i neurološke funkcije.

Umjesto toga, nutricionistica savjetuje da maloj djeci date ribu koja ne sadrži mnogo žive, poput sardina ili lososa, koji, pak, sadrže velike količine zdravih omega-3 masnih kiselina.

Shutterstock 

3. Sirovo tijesto za kolače

“Jedan od glavnih razloga zašto djeci ne treba davati sirovo tijesto za kolače je rizik od unosa sirovog brašna koje može sadržavati štetne bakterije poput Escherichie coli”, ističe nutricionistica.

Pojasnila je da se sirovo brašno ne obrađuje ni na koji način kako bi se uništile klice, te da gutanje potencijalno može dovesti do bolesti. Osim toga, sirovo tijesto često sadrži sirova jaja, što povećava rizik od infekcije salmonelom.

Menaker također objašnjava da je imunološki sustav djece vrtićke dobi tek u razvoju, te da izloženost bakterijama može biti opasna. “Uvijek provjerite jesu li pečeni proizvodi dobro termički obrađeni prije nego što ih date djeci”, zaključila je.