Kim Kardashian otvoreno o kožnoj bolesti koju je prenijela sinu

Majka četvero djece uvijek je otvoreno i iskreno govorila o svojim zdravstvenim problemima koje je naslijedila od svoje mame.

HULU / Planet / Profimedia

Tijekom godina, Kim Kardashian uvijek je bila otvorena i iskrena o svojoj borbi s psorijazom, asada je otkrila kako je autoimuni poremećaj utjecao na njezina sina.

Reality zvijezda pojavila se ovaj tjedan u podcastu She MD, gdje je još više ispričala o svojoj borbi s psorijazom, uključujući kako je utjecala na nju tijekom godina i neke od tretmana pomoću kojih je pokušala ublažiti svoje simptome.

Otkrila je iznenađujuću novost, naime svoje kožno oboljenje prenijela je na svog sina u obliku drugačijeg, čak i rjeđeg stanja kože.

"Moja mama je imala psorijazu i ja sam jedino dijete koje ju je naslijedilo, prvi put mi se pojavila s 13 godina. I ja sam ga prenijela u drugom obliku svom sinu, koji ima vrlo blag vitiligo", objasnila je.

Vitiligo je stanje koje uzrokuje gubitak pigmenta s određenih područja kože. Srećom, u ovom slučaju, čini se da je Kim pronašla tretmane koji pomažu. "Imamo sve pod kontrolom", dodala je.

Kardashian je majka dvojice sinova, 8-godišnjeg Sainta i 5-godišnjeg Psalma, ali nije precizirala koji od njih ima kožni problem.

Kim Kardashian o psorijazi  Youtube

Što je psorijatični artritis?

Prema Klinici Mayo, psorijaza je "kožna bolest koja uzrokuje osip sa svrbežom, ljuskavim mrljama, najčešće na koljenima, laktovima, trupu i tjemenu." To je kronično stanje koje nema lijeka i često prolazi kroz cikluse u kojima traje tjednima ili mjesecima, a zatim se povlači. Razbuktavanje može biti potaknuto mnogim različitim stvarima, ali uobičajeni okidači uključuju infekcije, posjekotine ili opekline i određene lijekove. Kardashian je otvoreno rekla da pati i od psorijaze i od psorijatičnog artritisa, srodnog stanja koje uzrokuje bolove u zglobovima i ukočenost tijekom napadaja.

U jednom ranijem pojavljivanju u podcastu She MD, Kardashian je govorila o pripremama za ovogodišnju Met Galu dok se borila s posebno teškim napadajem.

“Kada sam počela postajati pomalo očajna bilo je kada mi je počeo prekrivati ​​lice, a bilo je mjesto jako blizu mog oka, i samo bi me malo peklo”, rekla je domaćinima i gostu reumatologu dr. Daniel Wallace. “Sjećam se da sam tog tjedna imala Met Galu i prekrivao mi je lice.”

Kim je također razgovarala s Allureom u to vrijeme o borbi protiv svoje psorijaze i psorijatičnog artritisa dok se pripremala za Met Galu.

“Psorijaza mi je izbila po tijelu i dobila sam psorijatični artritis, pa nisam mogla pomicati ruke”, rekla je za časopis. “Morala sam otići reumatologu koji mi je dao steroid. Izbezumila sam se.”