Postoji toliko razloga za brigu kad u pitanju djeca, ali prave informacije i znanja mogu vam pomoći da uklonite malo stresa iz svog života. Uostalom, nepoznato je ono što roditelji potiče na brigu i pretjerano pretraživanje internetski stranica. Kad je u pitanju dječja koža, postoji niz kožnih problema koji mogu utjecati na mališane. 

Beba i mala djeca imaju osjetljiviju kožu od odraslih i na njih može utjecati više stvari. Također, često provode vrijeme u skupinama djece koja još uvijek uče brinuti o vlastitoj higijeni kao što je pranje ruku. Ako se kod djeteta pojavi osip ili svrbež, najbolje je potražiti savjet liječnika obiteljske medicine. Ali ovaj popis uobičajenih problema s kožom, može vam pomoći suziti uzrok.

Dječje akne

Akne se ne pojavljuju samo kod tinejdžera. Bebe, također, mogu dobiti male izbočine na licu i vratu u prvih nekoliko tjedana nakon rođenja.

Prema Klinici Mayo, akne kod beba su bezopasne i obično nestaju same od sebe bez liječenja. Roditelji bi ipak trebali paziti da osjetljivu kožu svojih beba održavaju vlažnom kako bi izbjegli probleme sa suhom kožom nakon poroda.

Osip od sline

Pretjerana količine sline na bebinom licu može dovesti do iritacija, prema National Childbirth Trustu. Osip od sline uobičajena je kožna bolest, posebno tijekom razdoblja rasta zubi kad je slinjenje obično pojačano.

Roditelji bi trebali brisati djetetovu pljuvačku kako ne bi dospjela na kožu, ali ne prejako ili prečesto jer će to dodatno iritirati kožu.

Osip
Shutterstock 

Bolest šaka, stopala i usta

Bolest šaka, stopala i usta je enterovirusna infekcija koja uzrokuje groznicu i osip na rukama, stopalima i ustima, najčešće kod male djece. Simptomi obično uključuju bolne rane u ustima i osip.

Virus se lako može širiti i to putem:

  • Sline
  • Tekućine iz mjehurića
  • Stolice
  • Kapljičnim putem (kašljanjem, kihanjem)
  • Izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama.

Srećom, bolest bi se trebala povući za otprilike dva tjedna, a djeca nakon toga ostaju otporna na nju.

Lišajevi

Ovo je kožna bolest koju bi trebalo relativno lako uočiti na djetetu, poznata je po svom crvenom, prstenastom, ljuskavom osipu. Prema Klinici Cleveland, lišajevi su uzrokovani vrstom gljivica koje se nalaze u vlažnim uvjetima.

Djeca koja provode vrijeme u javnim svlačionicama ili se tuširaju na bazenima ili se bave kontaktnim sportovima kao što je hrvanje posebno su osjetljiva na ovaj osip. Vrlo je zarazna tijekom nekoliko tjedana koliko je potrebno da se izliječi, stoga izbjegavajte dijeliti predmete poput odjeće ili ručnika s bilo kim tko ima infekciju.

Tjemenica

Točan uzrok ove bolesti još uvijek nije poznat, a liječnici smatraju da bi to moglo biti bilo što, od prekomjernog rasta gljivica ili loja do hormona. Češći je u djece koja se hrane umjetnim mlijekom i kod one djece koja imaju povećanu tjelesnu težinu. U svakom slučaju, nije štetno za bebu, ali ljuštena, mrtva koža može biti pomalo ružna.

Bolest obično nestaje sama od sebe nakon nekoliko mjeseci, ali šamponiranje može pomoći da se ljuskice brže popuste. 

Tjemenica
Shutterstock 

Peta bolest 

Blaga zarazna bolest kod koje se osip običnoj javlja na djetetovim obrazima, čineći ih izrazito crvenima. Uzročnik pete bolesti je vrsta virusa – parvovirus B19, a javlja se sporadično ili epidemijski.  Prema dječjoj bolnici St. Louis, peta se bolest primarno širi putem sline, krvi ili sluzi zaražene osobe.

Osim osipa, djeca mogu dobiti glavobolju ili groznicu ili pokazivati ​​druge simptome slične gripi nekoliko dana koliko je potrebno da osip nestane. Više od četvrtine zaraženih ne pokazuju nikakve simptome. Pobrinite se da djeca često peru ruke i pokrivaju usta kad kišu ili kašlju kako biste smanjili prijenos. 

Šarlah

Ova bolest više nije tako uobičajena pojava kao što je bila 1800-ih i 1900-ih, ali ipak se može razviti kod neke djece koja imaju strepnu infekciju grla, prema Klinici Mayo. Osim grlobolje i groznice, šarlah je poznat po crvenom osipu po cijelom tijelu. Obično se javlja u djece između 2. i 10. godine života, najčešće tijekom jeseni i zime, dok odrasli rjeđe obolijevaju. Put prijenosa streptokoka je prvenstveno kapljični.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, bolest može biti ozbiljna ako se ne liječi, ali liječnici će djetetu moći propisati antibiotike ako je zaraženo. Osip bi trebao nestati za otprilike tjedan dana.

Impetigo

Kao i šarlah, impetigo također može biti uzrokovan istom bakterijom strep. Impetigo je vrlo zarazna bolest i pogoduju mu slabiji higijenski uvjeti. Prema Centru za prevenciju i kontrolu bolesti, impetigo će se pojaviti na koži kao ranice, obično oko nosa i usta ili na rukama i nogama. Obično se liječi antibioticima i može nestati za nekoliko dana do tjedana.

Osip od vrućine

Kako svaki dan rastu temperature, roditelji bi trebali biti oprezni u pogledu oštećenja kože njihove djece od sunca. Ne samo da su opekline od sunca problem, već i toplina i vlaga mogu uzrokovati osip od vrućine. Prema Centru za dermatologiju na Floridi, osipi od vrućine pojavljuju se kada znoj ostane zarobljen u žlijezdama. Obično se to javlja jer mi znojne žlijezde nisu dovoljno razvijene. 

Izbjegnite ovaj problem tako da djeca provode vrijeme unutra ili u hladu kada je to moguće tijekom vrućih dana. Također, odjenite ih u široku odjeću kako biste spriječili zadržavanje znoja.

Koje su najčešća kožna stanja i bolesti kod djece?
Shutterstock 

Plivački svrbež

Ako će se vaša djeca ovog ljeta kupati u jezerima ili rijekama, pripazite na plivački svrbež. To je zarazna bolest koja se javlja zbog parazite iz skupine Schistosoma. Prema Ministarstvu zdravlja New Yorka, osip koji svrbi rezultat je parazita koji žive na puževima i vodenim pticama.

Iako većina slučajeva prođe sama od sebe, najbolje je kloniti se mutne vode u kojoj ima divljih životinja. Osim toga, obavezno se isperite i dobro istrljajte ručnikom nakon izlaska iz vode. 

Vodene bradavice

Još jedna učestala ljetna bolest su vodene bradavice koji uzrokuje male čvrste izbočine na koži, a obično su bezbolne. Česta je u djece (obično u dobi od dvije do pet godina), iako može zahvatiti ljude bilo koje dobi. Prema Klinici Mayo, ovaj kožni problem je virusan i često se prenosi sa zaraženim predmetima kao što su igračke za bazen, ručnici ili prostirke, stoga nemojte dopustiti djeci da dijele te predmete te potaknite pranje i dezinfekciju ruku. Izbjegavajte dodirivati ​​izbočine jer to može uzrokovati njihovo širenje. Može potrajati nekoliko mjeseci da zacijele, ali obično nestaju same od sebe.

Papularna urtikarija

Djeca mogu biti preosjetljiva na ugrize kukaca, što dovodi do papularne urtikarije, također poznate kao koprivnjača. Prema časopisu Current Allergy and Asthma Reports, ova reakcija može nastati od ugriza ili uboda komaraca, pauka, muha, buha, krpelja i drugih insekata.

Najbolji način da se izbjegne preosjetljivost na ubode kukaca je prevencija. Nanesite sprej protiv insekata i neka djeca nose duge rukave i hlače ako provode vrijeme vani ili u šumi. 

Ekcem

Prema američkoj Nacionalnoj udruzi za ekceme, ovo kožno stanje se često manifestira kao upaljeni dio koži koji svrbi, suh je i ljuskav, a može se pogoršati tijekom života osobe. To je kronična bolest, a čak 15-20% djece mlađe od sedam godina je ima. Nema lijeka, ali upaljeni dijelovi kože se mogu riješiti proizvodima za njegu kao što su hidratantne kreme i razni lijekovi. Bolest najčešće ima dvije faze, aktivnu ili 'akutnu' i neaktivnu fazu. Jako je važno da osobe koje su sklone atopijskom ekcemu zaštite svoju kožu tijekom neaktivne faze kako bi razdoblja između aktivnih faza bila što dulja i bezbolnija Ako se sumnja da dijete ima ekcem, najbolje je razgovarati s liječnikom za individualni plan liječenja.

Ekcem
Shutterstock 

Keratoza Pilaris

Ovo je neprenosiva kožna bolest koja se ponekad pogrešno smatra aknama. Keratosis pilaris sastoji se od suhih, tvrdih izbočina mrtve kože koje začepljuju pore, a zbog toga se nekad naziva 'purećom kožom'. Prema Nationwide Children's Hospital, ove izbočine mogu biti nasljedne i možda nikada neće potpuno nestati, ali su bezopasne. Bolest se češće pojavljuje u male djece i tinejdžera, a češće su pogođena ženska djeca. Kako bi ih liječili kod djece, roditelji mogu nježno ljuštiti i hidratizirati zahvaćenu kožu.

Celulitis

Celulitis je bakterijska infekcija koža koja često ulazi u prethodno stvorenu ranu ili pukotinu na koži, prema Centru za prevenciju i kontrolu bolesti. Obično se nalazi na stopalima i nogama kao bolna i topla natečena crvena mrlja. To može biti prilično ozbiljna stvar, najčešće je uzrokovana streptokokima i stafilokokima. Stoga potražite liječničku pomoć ako su simptomi prisutni, ova bolest se mora liječiti antibioticima. 

Madež 

Na bebama i djeci mogu se pojaviti različiti madeži, a većina ih je benigna. Često se sastoje od nenormalno formiranih krvnih žila, navodi Yale Medicine. 

Liječnici mogu koristiti lasersku terapiju za smanjenje pigmenta na madeži. Drugi madeži mogu nestati kako dijete stari, poput različitih vrsta hemangioma, prema Američkoj akademiji za dermatologiju. Neka djetetov liječnik zabilježi gdje se nalaze madeži i kako izgledaju kako bi roditelji mogli pratiti sve značajne promjene u obliku ili veličini koje mogu zahtijevati daljnje pretrage. 

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je krovni izraz za sve vrste crvenih osipa koji svrbe nakon kontakta s alergenom. Prema Klinici Mayo, to se najčešće događa nakon čišćenja otrovnih biljaka, nošenja nakita s niklom ili korištenja pretjerano parfuminiranih proizvoda za njegu kože. Sve dok se štetni predmet identificira i dijete ga se drži podalje, osip bi trebao nestati u roku od nekoliko tjedana.

Bradavice

Prema Johns Hopkins Medicine, bradavice su bezopasne kožne izrasline uzrokovane papiloma virusom. Često rastu na djetetovim šakama, stopalima, rukama, nogama ili licu. Iako se bradavice mogu ukloniti laserskim tretmanom ili rezanjem ili zamrzavanjem, one se mogu vratiti. Najbolji je prevenirati ih. Upozorite djecu da ne diraju bradavice druge djece i da ne dijele predmete poput ručnika ili odjeće.

Bradavice
Shutterstock 

Herpes na usnama

Herpes je vrsta virusa herpesa koji se obično pojavljuje kao mjehurić na usnama osobe. Prema Klinici Cleveland, vrlo su zarazni, pa bi djeca trebala izbjegavati ljubljenje članova obitelji s ranama ili dijeljenje predmeta poput balzama za usne ili pribora za jelo.

Za bebe, herpes može biti izuzetno opasan, stoga nemojte dopustiti obitelji i prijateljima da se približavaju ustima novorođenčeta. Za stariju djecu, topikalne masti mogu se nanositi na ranu dok se ona ne povuče. 

Folikulitis

Folikulitis se razvija u folikulu dlake osobe kada bakterija uđe u kožu, prema Američkoj akademiji za dermatologiju. Mlađa djeca to mogu dobiti od vrućih kupki, uske odjeće ili trljanja dijelova kože. Maloljetnici i tinejdžeri mogu je doživjeti zbog uraslih dlačica od brijanja.

Za liječenje stavite topli oblog na to područje nekoliko puta dnevno i pokušajte izbjeći ono što je uzrokovalo problem. Nosite širu odjeću i nakratko preskočite brijanje i vruće kade ako se folikulitis razbukta.