Jedan od najčešćih problema s kojim se roditelji susreću na odmoru su želučani problemi djece, a njih, ističu nutricionisti, možemo jednostavno izbjeći.
I to tako što ćemo zaobići hranu koja može biti inficirana bakterijama (poput E.coli ili salmonele), virusima i parazitima. Ovo je popis koji su sastavili nutricionisti britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS):
1. Sirovi riba i meso
Problematični su jer ne možemo saznati odakle su došli, koliko su dugo bili u zamrzivaču i kako se s njima postupalo. Mesni odresci kao što je tartar, sushi, ceviche ili sirovi morski plodovi nose rizik od zaraze bakterijama, parazitima i virusima. Štoviše, napominju da riba i školjke mogu biti opasni čak i ako su dobro kuhani.
2. Voda iz slavine
Kontaminirana voda glavni je uzročnik želučanih problema, a budući da patogeni nisu vidljivi golim okom, teško je reći je li voda sigurna za piće. Stoga je najbolje djeci davati flaširanu vodu poznatog proizvođača. Alternativno, možete im i prokuhati i ohladiti vodu. Također biste trebali izbjegavati kockice leda u piću vašeg djeteta. Bilo bi, zapravo, dobro provjeriti koliko je sigurno piti vodu na odredištu na kojem provodite odmor.
3. Svježe voće i povrće
Vjerovatno nitko ne bi pretpostavljao da bi ono moglo biti problematično za zdravlje vašeg djeteta. No nutricionisti ističu kako i sirovo voće i povrće mogu sadržavati klice pa je najbolje djeci ponuditi kuhanu varijantu, primjerice kompot. Naime, vrućina je ubila sve patogene. Još jedna preporuka je ponuditi djetetu voće koje možete sami oguliti, kao što su banana i naranča. Posebno oprezni trebate biti s malinama, jer ih je teško oprati i mogu uzrokovati ciklosporijazu, infekciju koja uzrokuje proljev, a prenosi se kontaminiranim sirovim voćem i povrćem ili vodom. Salatu bi također bilo najbolje izbjegavati, jer može biti oprana u kontaminiranoj vodi.
4. Mliječni proizvodi
Pasterizirani mliječni proizvodi trebali bi biti sigurni za konzumaciju. No sladoled, jogurt i jaja mogu sadržavati opasne klice poput listerije, salmonele ili E. coli. Ako dijete jede nepasterizirane mliječne proizvode ili sladoled onda svakako provjerite je li riječ o etabliranom trgovcu i robnoj marki.
5. Ulična hrana
Štandovi s hranom možda se ne pridržavaju dobro sigurnosnih praksi poput pranja ruku i provjere temperature hrane. Ako im dijete ne može odoljeti birajte jela koja dolaze ravno s roštilja, jer su zbog topline sigurnija za konzumaciju.