9 NAMIRNICA KOJE POMAŽU KOD ZATVORA: Nutricionistica ističe da ih u prehranu uvodite polako kako biste izbjegli nadutost

Zatvor je jedna od čestih boljki s kojom se susreću djeca, a osim nedovoljne fizičke aktivnosti uzrok ovog problema je i neadekvatna prehrana. Ovih 9 namirnica bogatih vlaknima pomoći će u rješavanju problema sa stolicom

Shutterstock

Nedostatak vlakana i vode u prehrani vašeg djeteta može dovesti do pojave tvrde stolice, problema koji se javlja kod velikog broja djece. Vlakna će prirodno omekšati stolicu, no ako takve namirnice do sada nisu bile zastupljene na dječjem tanjuru nastojte ih polako uvoditi u prehranu. Razlog tome je činjenica da previše vlakana odjednom izaziva pojavu plinova i nadutost. Preporuka je 20 g vlakana dnevno, a ove su namirnice najbolji izvor:

1. MALINE – ovo bobičasto voće sadrži najviše vlakana, u jednoj šalici se nalazi čak osam grama. Ne moraju nužno biti svježe. I konzumacija smrznutih malina ima prednosti.

2. KRUMPIR – jedan krumpir srednje veličine sadrži gotovo 4 grama vlakana. Naravno, preskočite pržene i radije izaberite pečene ili kuhane krumpire.

3. ZOBENE PAHULJICE – vrećica obične, zobene kaše sadrži 4 grama vlakana. Prelijte ju s malo meda ili javorovog sirupa i dodajte narezano voće za ekstra dozu vlakana.

Shutterstock  Vrećica obične, zobene kaše sadrži 4 grama vlakana

4. TJESTENINA OD CJELOVITOG ZRNA PŠENICE – jedna porcija ove tjestenine sadrži 6 grama vlakana. Ako su vaša djeca navikla na običnu tjesteninu, pomiješajte ju s integralnom. Svidjet će im se „šarenilo“ na tanjuru.

5. GRAH - sve mahunarke su dobar izvor proteina, vlakana i željeza. Četvrtina šalice sadrži oko tri grama vlakana.

6. AVOKADO - četvrtina šalice pasiranog avokada sadrži 3 grama vlakana, plus mononezasićene masti koje su zdrave za srce. Premažite ih na tost od cjelovitih žitarica.

7. KRUŠKE - jedna kruška srednje veličine (s korom) sadrži 5 grama vlakana.

8. ŠIPAK – pola šalice ovih slatkih malih sjemenki sadrži tri grama vlakana. Možete ih stavite na jogurt ili dodati u zobene pahuljice.

9.KOKICE - možete ih poslužiti djetetu u vrijeme užine - to je ipak cjelovito zrno. Ali najbolje je da ih napravite sami na štednjaku.

Shutterstock  Budući da su kokice u stvari cjelovito zrno i one su bogate vlaknima