Gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata - samo su neka od narodnih imena koja se koriste za maslačak. No mnogi od nas ne znaju da ova biljka koja raste na livadama i čije sjemenke s užitkom otpuhujemo s klincima, ima izvanredna ljekovita svojstva i da je prava delikatesa u kuhinji!
Maslačak je prepun vitamina A, B2, C, D i G, te minerala kalija, natrija, kalcija, fosfora i željeza. Ima brojne prednosti:
- blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sustav
- služiti kao dijuretik
- čisti jetru
- pomaže kod alergija
- snižava kolesterol
- za trudnice
- za žene u postmenopauzi
Raznovrsna upotreba u kuhinji
Maslačak raste posvuda i lako ga je ubrati. Svakako je dobro brati ga mladog u proljeće i to na mjestima za koje znate da nisu onečišćena prometnicama ili izmetom i urinom životinja. Najčešće se jede na salatu, no moguće ga je i ispržiti s jajima, napraviti umak za tijesto, umiješati u rižu, u juhu, pohati cvjetove ili ga uključiti u zdravi smoothie. Pored toga mnogi od maslačka rade i čaj, med ili pak kolače.
RECEPT ZA SMOOTHIE S MASLAČKOM
SASTOJCI:
- 1 banana
- 300 ml vode
- 100 g šumskog voća
- 100 g listova maslačka
- 1 žlica javorovog sirupa
PREIPREMA:
U blenderu izmiksajte sve sastojke i poslužite sok djeci.