Da bi se dijete suočilo s razvodom i svim promjenama koje on donosi u njegov život, iznimno je važno njegovati kvalitetnu komunikaciju s naglaskom na aktivno slušanje. Iako je otvorena i podržavajuća komunikacija i inače temelj svih odnosa, u procesu i nakon samog razvoda, zdrava komunikacija predstavlja najveći izazov ali i najsnažniji zaštitni čimbenik. Djeca zbog novonastale situacije često ne podijele s roditeljima da su povrijeđena, tužna, ljuta, zabrinuta, nesigurna ili zbunjena nego to pokazuju svojim ponašanjem ili pak drže u sebi. Kako biste podržavali pozitivni odnos s djetetom, najprije je važno da roditelji osvijestite verbalne i neverbalne poruke koje šalju djetetu te da budu izravni i jasni.

  1. Uzmite si vremena i sagledajte vašu obiteljsku situaciju iz djetetove perspektive. Tako ćete lakše razumjeti potrebe svog djeteta, ali i strah, zbunjenost i agresiju koja se može javiti. Sve napetosti može riješiti razgovor, vaša briga te iskrena zainteresiranost za dijete. Recite im da vam sve mogu reći, da sve možete čuti. I ponavljajte to. Ukoliko dijete ne želi razgovarati, poštujte to, ali nudite prilike za razgovor i pitajte dijete kako je čak i ako tvrdi da je dobro. Ukoliko je dijete zatvoreno, vi započnite prvi: djeca pažljivo slušaju sve što im govorite iako nekad nemaju komentara ili pitanja.
  2. Prvi korak za postizanje dvosmjerne i brižne komunikacije s djetetom je osiguravanje prostora i vremena za razgovor. Kada vam se dijete obrati s pitanjem ili s potrebom za razgovor, budite na raspolaganju. To konkretno znači da ugasite tv, odložite novine te ignorirate pozive na mobitelu. S djetetom imajte kontakt očima i pazite na neverbalne poruke. Djeca ponekad imaju poteškoća prići i otvoriti se te je zato važno da ih ohrabrite svaki put dok riskiraju. Kada pričate s djetetom, važno je da sjednete i da mu se približite kako biste otprilike bili u istoj razini očiju, tako također osiguravate povjerenje.
  3. Budući da zasigurno želite da dijete u vas ima povjerenja, važno je da ste s djetetom iskreni a da sve što ste razgovarali zadržite za sebe. Tako djetetu pokazujete da ga cijenite, da ste mu sigurna osoba kojoj se može povjeriti i da poštujete njegovu privatnost. Iako vam se neke stvari s kojima dijete dođe mogu činiti beznačajne ili pak zabavne, nikad nemojte ismijavati dijete ili pak umanjivati ono s čim vam dijete govori.
  4. Pokušajte izbjegavati razgovor s djecom kada ste ljuti ili pak nemate strpljenja za njih. Vrlo jasno recite da želite odgoditi razgovor tako dugo dok se ne smirite te recite djetetu kada će i gdje to biti.
  5. Aktivno i istinski slušajte dijete: puno je važnije da saslušate sve što ima za reći nego da govorite. Nastojte ne prekidati dijete dok govori, ponovite sve što ste čuli od djeteta te ga pitajte da li ste dobro shvatili. Postavite pitanja i pokažite razumijevanje te podršku, fizički i riječima. Recite djetetu da ga volite i da vam je važno, često se to podrazumijeva a iznimno je značajno izgovoriti to glasno. Opišite djetetu kako ste vi, kako se osjećate kada ste ga čuli i koje su vaše potrebe. Pitajte dijete: što bi ti pomoglo?
  6. Možete s djetetom dogovoriti i neki neverbalni znak kojim će vam dati do znanja da mu je neka situacija nelagodna: npr. kada kritizirate bivšeg supružnika. Tako ćete i vi imati bolji uvid u svoje ponašanje i granice djeteta.
  7. Za stvari u procesu razvoda za koje ste shvatili da ste pogriješili se ispričajte djetetu: prirodno je i ljudski u procesu razvoda napraviti propuste no važno je da ih imenujete, opišete djetetu i obvežete se da ćete pokušati drugačije. Tako preuzimate odgovornost i učite dijete da i ono to radi u svojim postupcima.

Napisala: Miranda Novak, Centar za djecu, mlade i obitelj Modus

Foto: Profimedia