Nedavno istraživanje još je jednom stavilo naglasak na snažan utjecaj biofilije na razvijanje pažnje i kognitivnu funkciju djeteta. Biofilija - odnosno ljubav prema svim živim bićima - predstavlja iskonsku ljudsku potrebu za povezanošću i usklađenošću s prirodom i sve je zastupljenija u uređenju interijera. Poanta je u postojeći prostor integrirati značajke prirode kao što su živi zidovi, vodene instalacije, prirodni materijali i pristup vanjskim prostorima kako bi se stvorila skladna i privlačna atmosfera. Prisutnost ovih elemenata u zatvorenim prostorima potiče našu urođenu biofiliju, odnosno osjećaj povezanosti s prirodom. Kao rezultat toga, razvija se pažnja i poboljšavaju se kognitivne funkcije.

shutterstock_2048763902.jpg
Shutterstock Prisutnost biljaka u zatvorenim prostorima potiče osjećaj povezanosti s prirodom i razvija pažnju i kognitivne funkcije

KAKO JU INKORPORIRATI U NAŠ DOM?

1. Što više prirodnog svjetla
Omogućite ulazak dovoljno prirodnog svjetla u vaš dom pomoću velikih prozora, krovnih prozora ili staklenih stijena.

2. Dodajte biljke
Odaberite biljke koje uspijevaju u zatvorenom prostoru i za koje se lako brinuti. Zelenilo osvježava, poboljšava kvalitetu zraka i smanjuje stres.

3. Koristite prirodne materijale
Za izradu namještaja, podova i dekora birajte prirodne materijale poput drveta, kamena i bambusa. Ovi materijali pružaju vezu s prirodom, stvarajući toplu i privlačnu atmosferu.

4. Napravite zeleni zid ili vertikalni vrt
Razmislite o postavljanju zelenog zida ili vertikalnog vrta u vašem domu. Osim što djeluje umirujuće, također maksimizira prisutnost prirode.

5. Uključite vodu
Dodajte vodeni element, poput male fontane, kako biste uživali u umirujućem učinku vode koja teče.

6. Optimizirajte pogled na prirodu
Rasporedite namještaj i uredite životni prostor tako da uvijek imate pogled prema van kako biste imali vizualnu vezu s okolnim zelenilom ili prirodnim krajolikom.

shutterstock_1197402028.jpg
Shutterstock Razmislite o postavljanju zelenog zida ili vertikalnog vrta u vašem domu