Dječja igra u parku u engleskom gradu Manchasteru mogla je završiti kobno za jednu četverogodišnjakinju. Kako piše Daily Mail djevojčica je ondje došla u kontakt s izrazito otrovnom biljkom koja raste i u Hrvatskoj, a zbog koje je zadobila opekline drugog stupnja i hitno je prevezena u bolnicu.

"Jedno od naše djece je, nažalost, bilo u kontaktu s ovom biljkom i završilo je u bolnici s opeklinama drugog stupnja. Molim vas, provjerite imate li ovu biljku u svom vrtu ili ste ju vidjeli kada ste bili vani s djecom. Obaviješteni smo da ova biljka definitivno raste u Longsight Parku. Bilo bi korisno da svojoj djeci pokažete kako izgleda kako bi izbjegli kontakt s njom. Gigantski svinjski korov - Heracleum mantegazzianum – je opasna biljka na koju ćete vjerovatno naići ako hodate pored rijeka i potoka ili blizu izvora slatke vode", izjavila je Hardy Mill, ravnateljica vrtića koji pohađa četverogodišnjakinja čiji identitet nije objavljen.

shutterstock_623168684.jpg
Shutterstock Gigantski svinjski korov ima velike bijele cvjetove, a naraste do 2,5 metra


Gigantski svinjski korov, poznat i pod imenom gigantski kravlji peršin, u Hrvatskoj je zabilježen na u Međimurju, na obali rijeke Mure. Fototoksičan je i smatra se štetnim korovom. Ova biljka može biti visoka do 2.5 metra i ima lijepe bijele cvjetove, a nalazi se na popisu 100 najotrovnijih vrsta zbog čega se mora ukloniti. 

ŠTO ĆE SE DOGODITI NAKON DOTICAJA S BILJKOM?

Ako ga dotaknete koža će se brzo zacrveniti i počinje svrbež. U roku od 48 sati na tom će se mjestu pojaviti mjehurići u obliku opekotine koji će se s vremenom formirati u crne ili ljubičaste ožiljke koji mogu trajati nekoliko godina. Ako dospije u oko možete oslijepiti.

ŠTO NAPRAVITI AKO DOĐETE U DODIR S BILJKOM?
Trebate što prije mjesto dodira zaštititi od sunčevog svjetla (nekoliko dana), isprati hladnom vodom i sapunom te se obavezno javiti doktoru.