Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPASNOSTI KOJE VREBAJU U KUĆI: 'Nisam ni slutila da će jutarnji čaj završiti transplantacijom kože!'

Znatiželja, nepažnja, neiskustvo, samo su neki od razloga zašto djeca završe u nevoljama

 opasnost od opeklina Izvor: Shutterstock

Malena djeca često se motaju oko odraslih dok pripremaju hranu, oko roštilja na druženjima, a zbog svoje živahnosti i znatiželje često mogu nastradati. Ako ste se ikad opekli (gotovo je sigurno da jeste), znate kako opeklina može boljeti, a teži oblici  opeklina mogu prouzročiti i infekcije te razne komplikacije.

Kako malena djeca još nemaju razvijen osjećaj o tome što je opasno, čak i ako dođu u situaciju da se opeku, neće na prvu reagirati micanjem od izvora ozljede, nego će u njegovu okruženju ostati duže, što samim time uzrokuje veće i dublje ozljede. Na primjer, kipući čaj na štednjaku, ako ga dijete prolije po sebi, može prouzročiti tako duboku opeklinu da će biti potrebna i kirurška pomoć, odnosno transplantacija kože.

 dijete s vrućim čajem Izvor: Shutterstock

'Kada je moj Luka izlio na sebe pun čajnik vruće vode, nisam niti slutila da ćemo već sljedećeg jutra završiti na Hitnoj, a odmah potom na transplantaciji kože. Iako, učinili smo sve što smo najbolje znali i bili smo sigurni da će se Luka oporaviti bez posjete liječniku. Na kraju, dio kože na njegovim stopalima se inficirao. Kako je rana izgledala ružno i bila jako bolna, zaključila sam 'Za ovo sigurno moramo u bolnicu'. Došli smo na Hitnu, a nakon što su mu uklonili dio inficirane kože, ostavili su nas u bolnici radi transplantacije. Bilo je teško i bolno iskustvo mome Luki, a meni se srce slamalo dok sam ga gledala u boli. Hrabar dječak!', ispričala nam je jedna mama svoje nedavno iskustvo s njezinim 3-godišnjakom.

Kako onda prevenirati opekline, ali i kako pružiti prvu pomoć kojom se sprečava dublje razaranje tkiva, a time i osigurava brži oporavak unesrećenome mališanu.

Dakle, nama odraslima je posve normalno da nećemo golim rukama primati vruće stvari, imamo iskustvo i strah od ozljede, ali i naša je motorika već razvijena i spretni smo u baratanju predmetima te izbjegavanju 'slučajnih' opasnosti. Baš zato, ako ne promatramo svijet iz dječje perspektive - znatiželje, nedovoljnog iskustva i slabije motorike, teško da možemo predvidjeti sve opasne situacije u koje se maleno dijete može 'uvaliti'.

Stoga, prvi je korak u zaštiti djece od opeklina razumjeti kako se opekline događaju. Većinu opeklina u kućanstvu uzrokuje doticaj s izvorima topline ili zagrijanim predmetima, kao što je vruća para, vrela voda, vruća hrana i piće, zagrijane površine, kao što su peći, štednjaci...

 opasnost od opeklina Izvor: Shutterstock

Potom, ako ste malčice nesmotreni pa kemijska sredstva za čišćenje ne držite izvan doticaja djece, radoznali klinjo mogao bi posegnuti za nekom šarenom bočicom i 'zaraditi' kemijsku opeklinu, ili gutanjem ili izlijevanjem po nježnoj i osjetljivoj koži ili očima. 

Kako djetetu pružiti prvu pomoć?

Čim opeklina nastane, važno je reagirati jer se pravodobnom pomoći smanjuje njezin stupanj i sprečava nastajanje dubčljih oštećenja kože. Da biste mogli pomoći mališanu, važno je prepoznati stupanj opekline. 

Opekline prvog stupnja

Površinske (plitke) opekline su najblaži tip opeklina i ograničene su na gornji sloj kože.
Znakovi i simptomi: Ove opekline uzrokuju crvenilo, bol i manje otekline. Koža je suha, bez mjehurića.
Vrijeme zacjeljivanja: Vrijeme zacjeljivanja je oko 3 do 6 dana; površinski sloj kože preko opekline može se oljuštiti za 1 ili 2 dana.

Opekline drugog stupnja

Ove opekline su ozbiljnije i zahvaćaju gornji sloj kože i dio sloja ispod.
Znakovi i simptomi: Opečeno područje je crveno i s mjehurićima, može nateći i biti bolno. Mjehurići se ponekad otvore i područje je mokro, svjetloružičaste do crvene boje.
Vrijeme zacjeljivanja: Vrijeme zacjeljivanja ovisi o težini opekline. Može potrajati do 3 tjedna ili dulje.

 opeklina drugog stupnja Izvor: Shutterstock

Opekline trećeg ili četvrtog stupnja

Ove opekline najteži su oblik opeklina. Zahvaćaju sve slojeve kože i živčane završetke, a mogu prodrijeti u tkivo ispod.

Znakovi i simptomi: Površina se čini suhom i može izgledati voštano bijela, kožasta, smeđa ili pougljena. Može biti bolna ili nimalo bolna ako je došlo do oštećenja živaca.
Vrijeme zacjeljivanja: Vrijeme zacjeljivanja ovisi o težini opekline. Većina se mora liječiti kožnim transplantacijama, pri čemu se zdrava koža uzima s drugog dijela tijela i kirurški stavlja na opeklinu kako bi područje zacijelilo.

Prva pomoć ovisit će o stupnju nastale opekline. Ako je riječ o opeklini prvoga stupnja, maknite dijete od izvora topline i odmah skinite odjeću s ozlijeđenog područja. Pustite hladnu vodu preko opekline (ako voda nije dostupna, može se koristiti bilo koja hladna, pitka tekućina) ili držite čist, hladan oblog na opeklini 3 do 5 minuta (ne koristite led, koji može prouzročiti veća oštećenja ozlijeđene kože). Na opeklinu nemojte nanositi maslac, mast, prah ili bilo koje druge 'narodne' lijekove jer mogu povećati rizik od infekcije. Umjesto toga, nanesite aloa gel, i to nekoliko puta tijekom dana.

Kako su opekline najčešće bolne, dajte djetetu lupocet ili ibuprofen za bol.  

Kad je riječ o opeklinama drugoga, trećega ili četvrtoga stupnja, pozovite Hitnu pomoć ili dijete odvedite odmah u najbližu bolnicu. Dok čekate dolazak Hitne ili liječničku pomoć, postavite dijete da leži s podignutim ozlijeđenim područjem. Skinite odjeću s područja opekline (u slučaju da nakon ozljede postoji oteklina), osim odjeće koja se zalijepila za kožu. Ako imate problema sa skidanjem odjeće, možda ćete je morati odrezati ili pričekati dok ne stigne medicinska pomoć. Pustite hladnu vodu na opečeno područje najmanje 3 do 5 minuta, a zatim ga pokrijte čistom suhom krpom ili plahtom (neki radije preporučuju čistu plastičnu foliju kako biste izbjegli da se dijelovi tkanine zalijepe za oštećeno tkivo) dok ne stigne pomoć.

Za kemijske opekline, isperite područje s puno s tekuće vode 5 minuta ili više. Ako je opečeno područje veliko, upotrijebite kadu, tuš, kante vode ili vrtno crijevo. Nemojte skidati djetetovu odjeću prije nego što počnete ispirati opeklinu vodom. Dok ispirete opekotinu, možete skinuti odjeću s opečenog područja. Ako je područje malo opečeno od kemikalije, ispirajte još 10-20 minuta, stavite sterilnu gazu ili zavoj i nazovite liječnika.

Nakon što ih se temeljito ispere vodom, kemijske opekline u ustima ili očima liječnik mora odmah pregledati. Kemijske opekline možda nisu uvijek vidljive, ali mogu biti ozbiljne zbog mogućeg oštećenja unutarnjih organa. Simptomi mogu varirati, ovisno o vrsti i ozbiljnosti opekline i uzroku.

Kada odmah potražiti medicinsku pomoć?

  • Ako mislite da vaše dijete ima bilo kakvu opekotinu osim površinske.
  • Ako je opeklina velika (5-7 centimetara), čak i ako se čini kao manja opekotina. Za sve opekline za koje se čini da pokrivaju veliki dio tijela, pozovite liječničku pomoć. Nemojte koristiti mokre obloge ili led, jer mogu uzrokovati pad tjelesne temperature djeteta. Umjesto toga, pokrijte područje čistom, mekom krpom ili ručnikom.
  • Ako je opeklina od požara, električne žice, utičnice ili kemikalija.
  • Ako je opeklina je na licu, tjemenu, rukama, genitalijama ili na koži iznad zgloba. Opeklina izgleda inficirano (s oteklinom, gnojem, pojačanim crvenilom ili crvenim prugama na koži u blizini rane).

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije