Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MORSKA BOLEST KOD DJECE: Kako pomoći djetetu koje doživljava mučnine na putovanjima?

Autor Jelena Pervan

Ponekad i djeca koja nemaju problema sa svakodnevnim vožnjama, na duljim putovanjima osjete mučnine ili povraćaju.

 Mučnina u autu.jpg Izvor: Shutterstock

Mučnina uzrokovana kretanjem može se kod djece manifestirati u bilo kojem trenutku, bilo da putujete autom, autobusom, brodom ili vlakom. Ako dijete baš nikako ne podnosi put, razgovarajte s pedijatrom o mogućnosti korištenja lijekova protiv bolesti kretanja, a za uobičajene situacije pripazite na ovih nekoliko stvari.

Pazite što dijete jede prije i za vrijeme putovanja

Neka dijete ne putuje praznog želuca jer se mučnine češće javljaju ako dijete nije ništa jelo. Obrok prije puta treba biti lagan, a korisni su i češći sitni obroci tijekom puta, najbolje krekeri od cjelovitog brašna ili kruh.

Izbjegavajte masnu hranu prije puta kao i velike promjene uobičajenih obroka. Sokovi i kiselo voće nisu dobar izbor za jelo prije i za vrijeme puta jer njihova kiselost i slatkoća može nadražiti osjetljiv želudac u kretanju. Voda ili nezaslađeni biljni čaj neka budu jedino djetetovo piće na putovanju.

Redovito prozračujte automobil prilikom vožnje jer svježi zrak može smanjiti mučninu. Dijete motivirajte da gleda kroz prozor i to u daljinu. Razgovarajte o planinama, šumama i onome što je pred vama kako bi mu pomogli da se usredotoči na nešto drugo.

 Dijete povraća u autu.jpg Izvor: Shutterstock

Prevelika aktivnost može pojačati mučninu

Dobro je namjestiti putovanje u period kad dijete obično odmara ili spava. Prevelika aktivnost i previše podražaja u autu, mogu potaknuti ili pojačati mučninu. Ako dijete ne može odmarati, razgovarajte i skrenite mu misli s mučnine. Igrajte igre riječima, rješavajte zagonetke, ali bez pisanja ili mu pričajte priču.

Svakako pripremite dovoljan broj plastičnih vrećica za moguće povraćanje, ako ni jedan od ovih savjeta ne upali. Sa sobom uvijek imajte i paket vlažnih maramica za čišćenje te presvlaku za dijete.

Mlađa djeca ponekad ne znaju najaviti da će povraćati, ali se krenu držati za grlo, kašljati ili sasvim problijede. Kada dijete povrati u autu, zaustavite se, očistite koliko možete i ne osvrćite se previše na to što se dogodilo kako se dijete ne bi osjećalo krivo. Prozračite auto, malo odmorite i krenite dalje.

Najnovije