Većina djece dezodoranse počinje koristiti s početkom puberteta no neka djeca i prije puberteta imaju izražen i neugodan tjelesni miris i potreban im je dezodorans. Održavanje redovite higijene primarno je i djecu treba navikavati na nju od najranijih dana, a izbor prvog dezodoransa ovisi o nekoliko faktora.

Redovita higijena je najvažnija

Neugodan tjelesni miris ispod pazuha povezan je s pubertetom pa je prvo važno utvrditi je li vaše dijete ušlo u pubertet. Djevojčice uglavnom ulaze u pubertet između 8 i 13 godina, a dječaci od 9 do 14 godina.
Ostali znakovi puberteta uključuju rast dojki, promjene u glasu, dlake ispod pazuha i na spolnim organima. Ako neke od ovih znakova primijetite prije navedene dobi, obratite se liječniku kako bi provjerio je li riječ o preuranjenom pubertetu, koji je sve češći.

Moguće je i da vaša dijete još nije u pubertetu, ali se znoji jače od druge djece ili ima neku bakteriju koja utječe na neugodan miris. Učenje djeteta o redovitosti osobne higijene je izuzetno važno. Ona uključuje svakodnevno tuširanje, posebno nakon sporta i fizičke aktivnosti. Davanje veće pažnje pranju određenih dijelova tijela poput stopala i pazuha. Svakodnevno mijenjanje donjeg rublja i čarape te nošenje odjeće od prozračnih materijala.

undefined
Shutterstock Kad djeca ulaze u pubertet, osjećaju se nesigurno u pogledu izgleda i promjena koje im se događaju

Dezodorans na prirodnoj bazi

Ako redovita higijena ne pomaže u smanjenju neugodnog mirisa, vrijeme je da dijete krene koristiti dezodorans. Na tržištu su dostupni razni dezodoransi namijenjeni djeci, no sastavom nisu puno drugačiji od onih za odrasle.

Najbolja je opcija potražiti dezodorans sa što manje kemikalija, kao što su ftalati i parabeni, a dostupno je sve više dezodoranasa na prirodnoj bazi, načinjenih s kombinacijama eteričnih ulja koji smanjuju neugodan miris.

Imajte na umu da dezodorans samo sprječava neugodan miris no ne zaustavlja znojenje. Antiperspiranti zaustavljaju znojenje no obično su rađeni na aluminijskoj bazi, čije se korištenje povezuje s nastankom nekih hormonskih bolesti i rakom dojke.