Dojenje je vještina koja se svladava, a ponekad i tijelo treba poticaj u proizvodnji mlijeka. Osim što određena hrana potiče laktaciju, postoje i biljke koje su žene koristile stoljećima, a pomagale su u boljoj proizvodnji mlijeka i olakšavale napetost grudi te ublažavale tegobe kod začepljenja mliječnih kanalića i mastitisa.

Čaj od komorača

Fitoterapeuti preporučuju čaj od komorača svim dojiljama zbog fitoestrogenog svojstva, zahvaljujući kojem pozitivno utječe na proizvodnju mlijeka.  Komorač se uzima i za detoksikaciju organizma te olakšavanje probave. Bolji učinak ima ako se kombinira s anisom.

Čaj od koprive Kopriva je izvrsna biljka za svakoga, a osobito za trudnice, rodilje i dojilje. Korisna je i kao hrana i kao čaj. Bogata je željezom, kalcijem, magnezijem, manganom i folnom kiselinom. Dokazano je da čaj od koprive poboljšava proizvodnju mlijeka, ubrzava prestanak krvarenja nakon porođaja, čisti organizam od toksina, sprečava pojavu alergija, sprečava i liječi anemiju.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak je još jedna biljka koja se preporučuje majkama u postpartumu jer djeluje na živčani sustav. Ublažava napetost, smanjuje oscilacije raspoloženja i nesanicu. Blagog i ugodnog, djeluje umirujuće na probavu i rješava problem nadutosti, koji nakon poroda često nastaje kao posljedica hormonskog disbalansa.

Čaj od kamilice

Kamilica je univerzalni čaj koji ima brojne prednosti. Osim što potiče proizvodnju mlijeka, djeluje dobro na probavu – rješava opstipaciju, mučnin i žgaravicu.

Za dojilje se preporučuju još neke biljke, kao što je neven ili bijeli sljez.

Kako koristiti ljekovite biljke?

Osim što ih možete piti kao čaj, od njih možete i napraviti obloge kako biste umirili mastitis ili ublažili problem s upaljenim mliječnim kanalićima.

Biljke potopite u vruću vodu na 10 do 15 minuta. Kada se ohlade, umotajte ih u pamučnu tkaninu i stavite oblog na grudi. Držite oblog 20-ak minuta do pola sata pa ponovite nekoliko puta tijekom dana. Ako imate infekciju, za obloge nemojte koristiti istu tkaninu.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock