Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako sumnjate da vaše dijete ima celijakiju?

Mnogi danas imaju 'problema' s glutenom u prehrani, često ga okrivljujući za mnoge zdravstvene tegobe. No postoje sigurne metode za postavljanje dijagnoze celijakije pa treba prepustiti tu 'brigu' liječnicima

 celijakija

Celijakija je autoimuna bolest a zapravo je riječ o oštećenju sluznice tankog crijeva kod konzumiranja glutena, proteina koji se prije svega nalazi u pšenici, raži i ječmu (stoga i u kruhu, ali i u drugim namirnicama, od juha do soja sosa i preljeva za salatu). Budući da tanko crijevo ima važnu ulogu apsorpcije hranjivih tvari iz hrane, oštećenje može izazvati niz neugodnih simptoma.

Današnja istraživanja na temu celijakije potvrđuju da kod djece doista nema 'tipičnih" simptoma. 'Knjige govore da će djeca koja imaju celijakiju patiti od učestalog proljeva i da će zaostajati u tjelesnom razvoju. No obrazac se mijenja', tvrdi Mohsin Rashid, dječji gastroenterolog i profesor na odsjeku pedijatrije Sveučilišta Dalhousie u Halifaxu. Djeca danas dolaze s raznim simptomima koji bi se mogli pripisati mnogim bolestima pa i celijakiji, kao što su proljev, zatvor, povraćanje, bolovi u trbuhu, nadutost, osip, razdražljivost, umor, neadekvatan rast, anemija, oštećenje zubne cakline, migrene i hiperaktivnost.

Budući da se celijakija javlja s toliko različitih simptoma, i djeca i odrasli godinama mogu živjeti sa zdravstvenim problemima – čak i desetljećima – prije negoli im se postavi dijagnoza.

'Manje od 20 posto djece ima simptome klasične celijakije', kaže Rashid.

Kako prepoznati je li dijete u opasnosti od celijakije?

Celijakija se prenosi genetski pa je češća kod djece koja imaju obiteljsku anamnezu. Prema istraživanjima, ako roditelj ima celijakiju, djeca imaju 10 posto šanse da je naslijede. Testiranje na celijakiju također se preporučuje djeci s dijabetesom tipa 1, bolestima štitnjače i Downovim sindromom, jer i oni imaju veći rizik od celijakije.

No, svako dijete ga može razviti, čak i bebe (nakon što su prvi put unijele gluten). Nekada se smatrala rijetkom, a danas se u cijelome svijetu bilježi porast oboljelih od ove autoimune bolesti.

Nije li prehrana bez glutena trend?

Mnogi su bogatih i slavnih, a vjerojatno i mnogi od ljudi koje osobno poznajete, prešli na prehranu bez glutena, a od 2013. naovamo, po restoranima i u trgovinama, hrana bez glutena došla je na vrh liste što se izbora namirica tiče.

Dakle, oni koji izbjegavaju gluten zbog trenda, kunu se da se osjećaju bolje otkad su ga izbacili s jelovnika. Možda su samo razvili osjetljivost na gluten, a možda prate trend... No oboljelima od celijakije prehrana bez glutena jedini je način da izbjegnu simptome koji njihov organizam mogu odvesti u ozbiljno zdravstveno stanje.

Ako sumnjate da vašem djetetu smeta gluten?

Prvi korak je očit: razgovarajte s liječnikom i recite svoju sumnju te zatražite testiranje. No prije testiranja nikako nemojte izbaciti gluten iz prehrane djeteta jer bi se tijelo moglo očistiti, a test biti negativan.

Čak i nakon pozitivnog testa, djeca bi trebala nastaviti jesti gluten sve dok se daljnjim pretragama službeno ne potvrdi dijagnoza.

Do dijagnoze se dolazi na osnovi krvnih seroloških pretraga te biopsije sluznice tankog crijeva. Postoje točno precizirani kriteriji na temelju kojih se ona postavlja, a nekad je za to potreban veći vremenski period praćenja i analiza.

Neki roditelji izbacuju gluten prije bilo kakvog testiranja, samo da vide kako će djetetov organizam reagirati, ali nemojte. Morat ćete ga ponovno uvesti prije testiranja, a većina se djece osjeća mnogo bolesnije kad pojedu gluten nakon što su ga neko vrijeme nisu konzumirala.

Može li dijete prihvatiti prehranu bez glutena?

Izbacivanje glutena malo je teže nego što zvuči jer se ovi proteini kriju u toliko različitih namirnica, poput nekih začina, čokoladnih pločica, pa čak i rižinih žitarica. Jednostavno, morat ćete naučiti dijete da čita deklaracije i objasniti mu koje namirnice sadrže gluten.

Naravno, tada i događaji poput rođendana i školskih ručkova postaju izazov. Ručkove za školu ćete pripremati sami, a nošenje vlastitih zdjelica djetetu bi trebalo prijeći u naviku.

Dijete ne treba plašiti neizlječivom dijagnozom, nego mu samo objasniti da će se njegov način života malo razlikovati od života njegovih vršnjaka, ali, ako prihvati nove prehrambene navike, može živjeti zdravo ostatak života.

Celijakija ili samo osjetljivost na gluten?

Čak i nakon isključivanja celijakije, neki roditelji ostaju uvjereni da je gluten krivac za medicinske ili probleme u ponašanju njihova djeteta. Možda su u pravu. Godine 2012. međunarodni su istraživači počeli koristiti termin 'osjetljivost na gluten' kako bi opisali stanje koje oponaša celijakiju, ali je manje ozbiljno.

No, novija istraživanja postavljaju pitanje je li to stanje stvarno. Čak ni vodeći svjetski stručnjaci još uvijek nisu sigurni, ali postoji jedna stvar oko koje se svirslažu: roditelji ne smiju micati gluten iz prehrane svog djeteta bez vodstva svog liječnika.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije