Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjesto gdje spava beba: Trendi dodaci možda na internetu izgledaju predivno, ali ih treba izbjegavati!

Gledajući po internetu trendove vezane uz uređenje dječjih soba, vjerojatno ćete naletjeti na prekrasne fotografije. No imajte na umu da je na prvome mjestu sigurnost bebe, a tek onda estetika i trendovi

 beba u krevetiću

Dok ste bili trudni, jeste li proveli sate i sate surfajući po internetu i planirajući kako će izgledati dječja soba ili kutak? Nailazili ste na svakakva čudesa, misleći da vam treba upravo to. Mogli ste vidjeti novorođenče kako spokojno spava u pletenoj košari, ili među jastucima, posebno dizajniranima za novorođenu bebu. No sve te čudesne stvari objavljivane po Instagramu ili Pinterestu i nisu baš najsigurnije za bebice.

Evo nekih od najpopularnijih dodataka za dječje sobe, koje na internetu izgledaju predivno, ali o kojima biste trebali dvaput promisliti prije nego što ih kupite i donesete u dječju sobu.

Mojsijeva košara

Mojsijeva košara može poslužiti da beba spava u njoj jedino ako zadovoljava uvjete sigurnosti, što znači da mora imati deklaraciju o ograničenju težine, strane joj moraju biti prozračne, dno čvrsto, površine glatke, bez oštrih dijelova koji vire, i mora imati udoban madrac koji lijepo prianja uz rubove, ne ostavljajući praznine sa strane.

 kosara

Kod Mojsijevih košara treba obratiti pozornost prije svega na madrac, koji je u većini slučajeva premekan te može postojati prazan prostor između rubova košare i madraca, u koje se dijete može otkotrljati i ugušiti.

Također, kod košare postoji opasnost da se izvrne jer nije nigdje učvršćena pa dijete ne bi trebalo ostavljati da spava bez nadzora.

Ležaljke za bebe

Unatoč tomu što bebe u ležaljkama mogu provesti neko vrijeme budne, promatrati svijet, gugutati, ali pod pozornim okom roditelja, spavanje se nikako ne preporučuje. U Kanadi je zabilježeno da, unatoč upozorenjima, mnogi roditelji ležaljku koriste kao mjesto za popodnevno ili čak cjelonoćno spavanje, što sa sobom nosi mnoge rizike.

Ležaljka se najčešće postavlja na neki dio namještaja ili čak u roditeljski krevet, a tu dolazi do opasnosti da se izvrne i poklopi bebu. Naime, ležaljke nisu predviđene za spavanje, nego za ljuljuškanje beba u budnom stanju i igru.

Okviri ili police iznad krevetića

Fotografije uređenih dječjih kutaka često pokazuju velike okvire ili police na zidu iznad krevetića, koje beba u dobi od 10 mjeseci može povući na sebe dok stoji u krevetiću. Ne samo to, može se dogoditi da okvir za sliku nije dobro pričvršćen i samo ispadne iz zida, ili da polica nije učvršćena kako treba.

Najbolje je baš ništa ne stavljati nadohvat ruke iznad niti oko krevetića, što uključuje komade namještaja i ukrase na zidovima.

Ako baš želite dekorirati zid, koristite tapetu, oslikajte zid ili slično.

Jastučići, dekice i plišane igračke u krevetiću

Jastučići po krevetiću možda izgledaju romantično i slatko, ali…  ne samo da se ne preporučuju, nego ih izbjegavajte u širokom luku, također i plišane igračke. Malenim bebama mogu pokriti glavu dok spavaju, a veća djeca mogu stati na njih i ispasti iz krevetića.

 jastučići u krevetiću

Ili, nikako ne ostavljajte deku prebačenu preko ograde krevetića jer dijete može slučajno povući nožicama deku na sebe ili deka može skliznuti na bebu te postoji mogućnost gušenja.

Prostor u krevetiću oko djeteta mora biti prazan, kao i ograda krevetića.

Svjetiljke, baldahini i ukrasi iznad krevetića

Svjetiljke bi se definitivno trebale držati što dalje od dječjeg krevetića jer postoji mogućnost da se otkvače i padnu unutra.

 baldahin

No i taj preromantični baldahin, koji tako prekrasno izgleda iznad krevetića a nema neku funkciju, može iznenada postati prava noćna mora za roditelje. Jer, osim tkanine, riječ je o žičanoj konstrukciji i raznim konopčićima koji tu nastambu održavaju u stojećem položaju.

Da se bilo što poremeti u konstrukciji, može doći do raznih ozljeda koje mogu biti čak opasne po život novorođenčeta.

Svjetiljke neka budu na određenoj udaljenosti od krevetića, a za dekoraciju koja odaje topliji dojam dječjega kutka, odaberite neka sigurnija rješenja, ukrasite prozore, pod…

Krevetić pokraj prozora - NE

Budite svjesni ovoga upozorenja dok radite razmještaj po sobi. Jednom će vaša beba stajati u krevetiću, a neki mališani uživaju u pentranju po raznim preprekama. Stoga, koja je opasnost, jasno vam je.

No, također, zimi je hladnije na strain zida gdje se nalazi prozor, ili stolarija propušta hladan zrak, tako da postoji opasnost od nahlađivanja.

Biljke oko krevetića i u dječjoj sobi

Iako zelena boja odmara, nikako se ne preporučuju biljke oko krevetića ni u sobi u kojoj spava beba.  Osim što beba treba slobodan i siguran prostor kada uđe u fazu puzanja, nisu sve biljke sigurne.

Filodedron, a i neki puzavci su toksični za malu djecu i kućne ljubimce.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije