Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mentalno zdravlje majki: Ubrzo nakon što mi se rodio sin, počeli su napadaji panike!

Nažalost, mentalni poremećaji često su stigmatizirani, a osobe s problemom srame se potražiti pomoć. Kanadska novinarka Kelly Boutsalis sa svojom je pričom izašla u javnost kako bi ohrabrila majke da potraže pomoć

 kelly

Kelly Boutsalis je kanadska novinarka kojoj su nekoliko mjeseci nakon što je rodila svoga sina, počeli učestali panični napadi. Tada je već bila majka 4-godišnje kćeri, a sin joj je imao sedam mjeseci. Sa svojom je pričom izašla u javnost tek 5 godina kasnije, kako bi potaknula druge žene da potraže pomoć i da se ne srame svoga problema. Donosimo njezinu priču.

Mnoge se žene nakon poroda bore s različitim problemima, neki su fiziološke prirode, a neki mentalne. Meni se dogodilo da sam počela patiti od postporođajne anksioznosti, ali, na sreću, na vrijeme sam reagirala i potražila pomoć. No, mnoge žene, zbog osjećaja srama i neugode o takvim problemima ne žele progovoriti.Napadi panike nisu počeli odmah nakon poroda!Moj prvi napad panike dogodio se tijekom potrage za policama u Ikei. Tresla sam se, noga mi je neprestano udarala u kolica moga sedmomjesečnog sina, a srce je kucalo kao ludo. No, čim sam izašla na parking, osjećaji su se raspršili.Drugi napad panike doživjela sam nekoliko dana kasnije, u praznoj trgovini: osjećala sam kao da me nešto obuhvatilo sa svih strana i čvrsto stisnulo. Ovaj put me taj osjećaj pratio sve do kuće i zadržao se narednih nekoliko sati.Treći me napad doslovno srušio na zemlju. Povratila sam nekoliko puta i hiperventilirala, gubeći osjećaj u nogama i stopalima, a šake su se svakim trenom sve jače grčile. Nisam se više mogla micati. Sklupčana na podu svoje kupaonice, pored kade i kćerkine kahlice, definitivno nisam znala da hiperventiliram (što usporava protok krvi u udovima) sve dok hitna nije stigla pola sata kasnije.Čitava zastrašujuća situacija trajala je oko dva sata. Počelo je iscrpljivanje i, na sreću, moja mama - koja je boravila s nama vikendom - uspjela je pomoći mome suprugu oko naše bebe i kćeri. Te sam noći vrlo loše spavala, zabrinuta zbog još jednoga potencijalnog napada.Nekoliko dana kasnije, sama s bebom – muž je bio na poslu, starija kći u vrtiću - otpila sam gutljaj kave, a srce mi je počelo ubrzano kucati. Počela sam zamišljati najgore scenarije, jer bila sam svjesna svoje bespooćnosti, sama s malom bebom.Počela sam plakati. Znala sam da nešto nije u redu. Odložila sam kavu i nazvala obiteljskog liječnika. Toga sam dana otišla kod svoje liječnice i potražila pomoć. Krenula sam na psihoterapiju i počela sam uzimati anksiolitike. Mjesecima kasnije, nakon moga prvog posjeta terapeutu, dijagnosticirana mi je postporođajna anksioznost i poremećaj napada panike.

Kakve se psihičke teškoće mogu javiti u trudnoći i nakon porođaja?

Svaka treća trudnica izvještava o povišenoj anksioznosti (Nakić, Tadinac & Herman, 2018), a oko 15% trudnica koje iščekuju prvi porođaj imaju klinički značajan strah od porođaja (Jokić-Begić, Žigić i Nakić Radoš, 2014; Kuljanac, 2018).

Depresivni simptomi su izraženi kod oko 10-13 % trudnica (Žutić, Nakić Radoš i Kuna, 2018), a poslijeporođajna depresija pogađa oko 8% žena koje nikad ranije nisu imale težih psihičkih teškoća, što znači da je učestalost čak i veća u općoj populaciji (Nakić Radoš, Tadinac i Herman, 2013). Iako rijetko, nakon 1 do 2 porođaja na 1000 može se javiti poslijeporođajna psihoza (VanderKruik i sur., 2017) koja zahtijeva neodgodivo psihijatrijsko liječenje.

Svaka treća ili četvrta žena doživi traumatsko iskustvo porođaja (Nakić Radoš, Sawyer, Ayers, & Burn, 2018; Nakić Radoš i sur., 2020), dok 3% žena doživljava posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) nakon porođaja (Yildiz, Ayers i Phillips, 2017).

Uz PTSP nakon porođaja često se javlja i depresija (Ayers, Bond, Bertullies i Wijma, 2016), ali se najčešće previdi jer se puno više govori o depresiji, dok neki još uvijek smatraju da porođaj, kao jedan pozitivan događaj za obitelj i društvo, ne može biti uzrok traume! Također se kod oko 4% majki može javiti opsesivno-kompulzivni poremećaj (Brockington, Macdonal i Wainscott, 2006) ili generalizirani anksiozni poremećaj (Wenzel, Haugen, Jackson i Brendle, 2005).

Potražite pomoć! Ono što je zabrinjavajuće jest kako strana istraživanja pokazuju da tek svaka četvrta žena s poslijeporođajnom depresijom potraži pomoć (Coates, Schaefer i Alexander, 2004). To znači da će tri od četiri žene patiti u tišini svoga doma.

Najčešći razlog zašto žene ne traže pomoć jest što ne prepoznaju simptome, imaju strah od stigmatizacije, da će je obitelj i okolina otpisati kao lošu majku, a nekad i zbog straha da će je odvojiti od djeteta ili im i oduzeti dijete. Čak i kad prepoznaju simptome, smatraju da pomoć ne postoji ili da im nije dostupna (Dennis & Chung‐Lee, 2006).

Ako prepoznajete neke od simptoma, obratite se Centru za reproduktivno mentalno zdravlje, gdje možete dobiti psihološku podršku.

Tekst: Sanja Matasić, dio preuzet od doc. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych.; Centar za reproduktivno mentalno zdravlje

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije