Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada starije dijete može čuvati brata ili seku?

Vjerojatno se pitate kad će doći dan da svoju djecu ostavite same kući bez nadzora odrasle osobe ili čak kad je vaše starije dijete sposobno pričuvati mlađe... Evo kako stariju djecu pripremiti za tu odgovornost

 brat i sestra

‘Dejt noć sa suprugom upravo se završavala kad nas je nazvala naša 13-godišnja kći, na rubu plača: ‘Filip je upravo bacio kutiju sa žitaricama na mene, ne sluša me uopće i ne znam što da radim!’ Dora je zajecala. Njezina je frustracija bila razumljiva: bio je to prvi put da čuva svoga malog brata.

Razgovarala sam s njom i dok smo se vratili kući, Filip (9) je bio ušuškan i naš mini usisavač za kuhinjske površine usisao je njegove žitarice s poda. Dora je bila mirna i osjećala se ponosno na svoje postignuće. Što je najvažnije, rekla je da bi bila sretna da opet pričuva svoga mlađeg brata’, ispričala je mama Ana o prvome iskustvu kada je ostavila stariju kćer da pričuva mlađeg brata.

Dan kada napokon možete zaposliti svoju osobnu dadilju trenutak je o kojemu mnogi roditelji maštaju. No ostvariti ovaj san malo je nezgodnije nego što mislite i malo zamršenije od unajmljivanja studentice koja ima prethodnog iskustva u čuvanju djece. Na primjer, Filip ne bi nikada metu sa žitaricama usmjerio na iskusnog autsajdera.

Kako prepoznati je li vaše starije dijete spremno za bejbisiting? Pojednostavljeno, stručnjaci kažu da biste od svog djeteta trebali očekivati ​​istu zrelost i kvalifikacije koje posjeduje i unajmljena dadilja; u suprotnom, vaše dijete nije spremno biti glavno.

‘To što su u odgovarajućoj dobi ne znači da su spremni biti sami s bratom ili sestrom kroz bilo koji vremenski period’, kaže Tracey Warren, nacionalna direktorica za prevenciju ozljeda i obrazovanje za Child Safe Canada. ‘Roditelji ili skrbnici moraju odlučiti je li njihovo dijete sposobno nositi se s odgovornošću i, ako da, s kojom razinom stupnja odgovornosti.’

Kako se pripremiti?

Ako je vaše dijete dovoljno zrelo za taj zadatak, krećete u akciju. No prvo se raspitajte u Centru za socijalnu skrb je li ono, prema zakonu, dovoljno staro za čuvanje djece. Ovisno o državama, zakoni i smjernice razlikuju se u odnosu na dob (od 12 do 18 godina, u Hrvatskoj je to kad roditelj procijeni da je dijete dovoljno zrelo), vremensko razdoblje na koje dijete ostavljate bez nadzora odrasle osobe, je li zaduženo za drugu djecu, pa čak i doba dana je regulirano zakonom.

Pripremite dijete u igrama uloga na situacije koje bi se mogle dogoditi. ‘Što ako se oglasi požarni alarm? Što ako tvoj brat ili sestra počnu povraćati?’ Zapišite pravila, ako pomažu. Ostavite starije dijete glavnim na sat vremena dok ste kod kuće. Zatim izađite sat vremena. Postupno produljite tih sat vremena na dva, pa nakon nekog vremena, ako ste se uvjerili u sposobnost starijeg djeteta, možete si priuštiti i cijelu večer.

 razgovor s djetetom

Jasno recite svoja očekivanja

Osim što će te djecu provesti kroz scenarije hitnih slučajeva i postaviti smjernice ponašanja, recite im kako mogu provoditi vrijeme. Smiju li grickati čips i koristiti svoje uređaje ili se očekuje da grickaju povrće i rade domaće zadaće?

‘Prvi put kada smo postavili Doru da bude glavna odgovorna, zamolili smo je da napravi kokice i odabere film za gledanje prije spavanja. Mislili smo da bi to bilo lakše nego da skuha večeru i natjera Filipa da čita školski udžbenik. Počeli smo s malim odlukama, i to je za oboje bilo sjajno iskustvo.’

Prvi put kad je Maja B. ostavila sina, tada 12-godišnjaka, koji je bio zadužen za svoju mlađu sestru, bilo je to na samo sat vremena kojih su ona i njezin suprug iskoristili za odlazak na kavu u kvartovski kafić. Par je s vremena na vrijeme postupno povećavao vrijeme odsutnosti dokle god se nisu uvjerili da je njihov sin Matko spreman biti glavni za cijelu večer. Naime, Matko se jedne večeri ponio suviše šefovski pa je mama Maja sljedeći put dala djeci da odaberu film prije nego što su ona i suprug izašli, tako da je Matko ostao bez prilike da nameće svoje želje naspram želja male 9-godišnje Anje. Tada je sve proteklo po planu i oboje je djece bilo sretno. ‘Kad im se kaže da se od njih očekuje da se slažu, oni su u redu’, ispričala je mama Maja.

Doista, čak i kad je odnos braće i sestara prepun napetosti, djeca bi trebala ostaviti po strani svađe na nekoliko sati. Poruka bi trebala biti: ‘Znamo da vi to možete’.

‘Ne moraju se nužno idealno slagati, ali mora postojati linija poštovanja i tolerancije’, poručuje Maja.

Treba li starijem djetetu platiti čuvanje?

To ovisi o vama i o godinama vašeg starijega djeteta. Možete ponuditi ekstra džeparac ili nagraditi dijete nakon nekoliko čuvanja kupnjom sitnice koju priželjkuje. Neki roditelji čak mlađoj braći i sestrama plaćaju naknadu za ponašanje!

‘Ne plaćamo Dori da čuva djecu; to je samo još jedan način na koji ona pomaže kod kuće. Dori se sviđa odgovornost i smatra da je to praksa za buduće potencijalne plaćene poslove čuvanja djece. Uz to, postalo je lakše - Filip je zvijezda još od početnog fijaska kutija sa žitaricama. Jedini koji je izgubio u aranžmanu je pas koji više nema priliku omastiti brk žitaricama s poda’, rekla je mama Ana.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije