Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaš klinac ima problema s vidom i spotiče se pri prelasku preko prepreka?

Ambliopija ili slabovidnost očni je razvojni poremećaj poznat još i kao 'lijeno oko', a dok se ne otkrije, može prilično narušiti kvalitetu djetetova života

 slabovidnost

Budući da se ovaj poremećaj vida razvija kod djece još tijekom ranog djetinjstva, ponekad ga je teško primijetiti, a oftalmologinja Anđela Jukić objašnjava koji su znakovi slabovidnosti, kao i kada se preporučuje početi s liječenjem.

  Kod ambliopije ne dolazi do potpunog razvoja vidne funkcije u mozgu zbog nedovoljne vidne stimulacije. Uzroci ambliopije mogu biti razni, ali najčešće je to razlika u dioptriji između dva oka ili bijeg oka (škiljavost, strabizam). Ponekad uzrok slabijeg vida može biti neka zapreka koja smeta normalnom razvoju vida u dječjoj dobi, poput prirođene katarakte. Zbog toga je jako važno napraviti kompletan oftalmološki pregled u dječjoj dobi.Liječenje ambliopije provodi se propisivanjem odgovarajućih naočala te okluzijom, zatvaranjem oka koje bolje vidi flasterom. Na taj način vježba se oko koje slabije vidi i potiče se razvoj bolje oštrine vida. Prognoza oporavka vidne funkcije je odlična ako se postupa prema uputama oftalmologa i ako se na vrijeme krene s liječenjem (vid se intenzivno razvija do 7. godine života, a u manjoj mjeri do 12. godine).Dijete s ambliopijom ima slabije izražen dubinski vid, spotiče se pri prelasku preko prepreka, otežano obavlja zadatke koji zahtijevaju finu motoriku, u školskoj dobi ima teškoće s čitanjem. Ambliopija u odrasloj dobi ograničava izbor zanimanja te dovodi do češće pojave anksioznosti i depresije.U Republici Hrvatskoj od siječnja 2016. godine dostupni su probirni pregledi ranog otkrivanja slabovidnosti za svu djecu s navršene četiri godine u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti Ministarstva zdravstva. Cilj je programa smanjiti prevalenciju slabovidnosti na manje od 1% otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, a dan 12. rujna se obilježava kao Nacionalni Dan Ambliopije (NaDA).

Tekst: dr. Anđela Jukić, dr. med. spec. oftalmolog, FEBO

Foto: Shutterstock, privatni arhiv

Najnovije

Najpopularnije