Cijenjeni nutricionist Nenad Bratković ukazao je na to kako se s pandemijom promijenio pristup našem zdravlju. Naime, napisao je poduži, edukativan post na tu temu.

"Svijet se promijenio s Coronom, pa tako i kontekst našeg zdravlja. Donedavno smo razbijali glavu temama o štetnosti konzumacije riba, rakova i školjki, a koje su u sebi akumulirali mikroplastiku iz mora. No, otkad su tisuće tona plastičnih maskica na našim nosovima, a dišni se sustav satima inhalira plastikom, ispada da smo se uzalud bavili tim besmislenim temama, 'džaba smo krečili'. Koliko sada plastike ima u ekosustavima?", započeo je svoje izlaganje nutricionist koji se već 20 godina bavi nutricionizmom te kako je nedavno priznao, svakoga dana nadograđuje svoje znanje.

"Nadalje: godinama smo upozoravali na razne endokrine disruptore poput bisfenola A (BPA) iz ambalaže, hrane, odjeće... Pa smo kupovali staklene bočice i fancy BPA free boce... no što će reći novi podaci toksikoloških studija (ako se ikad budu radile)? Što je s endokrinim disruptorima koji su ušli u naše organske sustave "špric-špric sanitizerima" po rukama?", nastavio je.

"Kaže jedna šala da je 2020. godina - godina kada su ruke prosječne osobe 'popile' više alkohola nego jetra alkoholičara cijeli život.

No onim čime se bi trebali pozabaviti toksikolozi, dermatolozi, stručnjaci za kozmetiku, stručnjaci javnog zdravstva, onkolozi i ostali liječnici su: silni endokrini disruptori u sredstvima za dezinfekciju (mimo etanola), a koji se dodaju u neke/mnoge preparate.

Pa špricaj ruke pri svakom ulazu u svaki dućan, svaki prostor, dezinficiraj ruke ako jedeš u autu, vani... čini to svaki put, sa svakavim sredstvima za koje ni ne znamo sastav (a da nije svaki na bazi 100% etanola)... pa čini to redovno djetetu koje potom grabi keks, pecivo, kašicu... i tako indirektno unosi na rukama netom izloženi agens u probavni sustav i sustavnu cirkulaciju... I ponovite to xyz puta.. Kakav je kumulativni toksikološki efekt?", zapitao je ovaj ugledni stručnjak.

"Nisam našao sličnu studiju od ove pa prilažem ovu za malo promisliti: "Držanje termalnog papira i jedenje hrane nakon upotrebe sredstva za dezinfekciju ruku rezultira visokom koncentracijom bioaktivnog bisfenola A (BPA) u serumu i mokraći. Pranje ruku sredstvima za dezinfekciju nakon npr. primanja termalnog računa npr. u fastfoodu, omogućava bolju lipofilnost i transdermalni prolaz BPA u sustavnu cirkulaciju", napisao je te svima nama dao temu za razmišljanje.

View this post on Instagram

A post shared by Nutricionist Nenad Bratković (@nenadbratkovicnutrition)

Dakako, ovim svojim izlaganjem nutricionist Bratković definitivno nije mislio da bismo trebali zapostaviti higijenu ruku, već da bismo dobro trebali promisliti kako i kojim sredstivma ju održavamo.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock