Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Natali Dizdar: 'Svoje emocije ne treba skrivati pred djecom nego nastojati što smirenije reagirati!'

Znamo je po prekrasnom glasu i pjesmama koje izvodi, no jeste li znali da je Natali Dizdar diplomirala socijalnu pedagogiju, a potom je nastavila studij gestalt psihoterapije, koji je završila prije nekoliko mjeseci. Evo što Natali ...

Zadranka Natali Dizdar prije svega je javnosti poznata kao pjevačica, no ova se tridesetšestogodišnjakinja unatrag nekoliko godina posvetila i radu s ljudima. Naime, Natali je na Edukacijsko‑rehabilitacijskom fakultetu studirala poremećaje u ponašanju te diplomirala socijalnu pedagogiju, a potom je nastavila studij gestalt psihoterapije koji je završila prije nekoliko mjeseci. Budući da već tri godine radi s klijentima, Natali je za Story.hr objasnila kako se najbolje nositi s posljedicama koje je na psihičko zdravlje ostavio nemili događaj od prije tjedan dana kada je razorni potresu magnitude 6,2 po Richteru pogodio Sisačko - moslavačku županiju, a mi vam prenosimo njezine savjete o tome kako pomoći djeci da prevladaju strah i stres.

"Pa, najprije treba imati na umu da, kako su roditelji uplašeni za djecu, i djeca su uplašena za svoje roditelje. Zato je važno iskreno razgovarati s djecom i objasniti im situaciju na njima prihvatljiv način, ovisno o dobi, da dobiju neki osjećaj kontrole i sigurnosti. Predškolska i osnovnoškolska djeca teže se nose s ovim nego adolescenti jer imaju manje znanja i razumijevanja o tome što se događa i manji osjećaj kontrole. Oni vide da se nešto događa, ali ne znaju što.

Roditelji trebaju dopustiti djeci da izraze svoje osjećaje, kakvi god da jesu. Pitati ih kako su, je li ih strah, reći im da je ok bojati se, pitati kako izgleda taj njihov strah, gdje ga osjećaju itd. Dati im do znanja da se mogu osloniti na njih, fizički, emocionalno i psihički. Ono što je jako korisno djeci, ali i roditeljima, je napraviti zajednički plan koji zapravo daje strukturu i osjećaj kontrole i sigurnosti te se fokusirati na taj plan. Svoje emocije ne treba skrivati pred djecom nego nastojati što smirenije reagirati. Reći npr. kako ste se uplašili, ali i kako ste se i smirili. Budite nježni prema sebi, onako kako ste nježni prema drugima.

Uzmite vrijeme u danu za neki sebi važan ritual, pobrinite se najprije za sebe kako bi se mogli pobrinuti za druge. Reakcija roditelja je važna jer djeca moduliraju ta ponašanja. Također, bilo bi dobro omogućiti djeci da se čuju ili vide sa svojim prijateljima. Što je više podrške, veća je vjerojatnost da će dijete izaći s manjim emocionalnim smetnjama. Na taj način se jača njihova otpornost zbog koje se onda lakše nose s ovom, ali i s budućim stresnim situacijama. Za više informacija na stranici Poliklinike za zaštitu djece i mladeži grada Zagreba može se pronaći besplatna publikacija 'Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa'", izjavila je Natali Dizdar za Story.hr.

Natali nas je sve ohrabrila da činimo ono što sada jedino i možemo a to je -  biti tu jedni za druge i nadati se da će nam ova godina donijeti neka sretnija i mirnija vremena.

Izvor: Story.hr

Foto: Instagram

Najnovije

Najpopularnije