Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugledna pedijatrica upozorava! Cijepiti djecu ili ne protiv gripe u eri pandemije koronavirusa?

Tijekom sezone gripe, koja obično počinje u studenom, a vrhunac doživljava u veljači, svake godine razboli milijune ljudi u svijetu, a ove će godine izazov za liječnike biti još veći, jer se očekuje da će se podudarati s pandemijom ...

 cijepljenje protiv gripe

Svaka sezona gripe nepredvidiva je, no ono što znamo je da je cijepljenje najbolja zaštita od gripe. Zaštita zdravlje dišnih organa, sprječavanje širenje virusa u zajednici i smanjenje opterećenje zdravstvenog sustava, ono je čemu se svi nadaju u nadolazećem razdoblju. Iako dosadašnja iskustva govore da se roditelji u Hrvatskoj nisu u velikom broju odlučivali za cijepljenje djece protiv gripe, ova godina malo je drukčija. Doduše, dr. Giovana Armano, pedijatrica, kaže kako za sada nema većeg interesa roditelja za mogućnost cijepljenja djece protiv gripe, no pretpostavlja kako su mnogi još na godišnjem odmoru te da će tek naredni tjedni, a osobito jesen, tu temu staviti u fokus.
"Smatram da će pedijatri i dalje preporučivati cijepljenje protiv gripe, osobito sada u eri pandemije Covida“, kaže dr. Armano.

Djeca, suprotno mišljenju mnogih, nisu neosjetljiva na virus gripe i ne prolaze uvijek s blagim simptomima.

Američki Center for Disease Control and Prevention (CDC), osim djeci, cijepljenje protiv gripe preporučuje i trudnicama. Trudnice su izložene većem riziku od komplikacija zbog gripe, a cijepljenje štiti i majku i dijete od gripe jer majka može prenijeti dio antitijela na dijete.

Preporučuje se obaviti cijepljenje čim bude dostupno, tj. ne čekati kasnu jesen. Potrebna su otprilike dva tjedna za razvijanje antitijela za borbu protiv gripe. Budući da se sezona gripe podudara s pandemijom koronavirusa, i liječnicima će biti teško razlikovati simptome, pa će cijepljenje u "novom normalnom“, čini se, biti izbor puno većeg broja ljudi. Zbog te pretpostavke i Ministarstvo zdravstva naručilo je ove godine veće količine cjepiva.

Pitanje koje muči mnoge je može li gripa dodatno narušiti imunosni sustav i učiniti ga osjetljivijim na Covid-19?
Stručnjaci za sada kažu da nema dokaza za to. I Covid-19 i gripa zarazne su respiratorne bolesti koje mogu rezultirati ozbiljnim komplikacijama, kao što je upala pluća, te pogoršati stanje oboljelog. Čak i ako se simptomi pojave, cijepljenje ih može ublažiti, što će smanjiti rizik od hospitalizacije, a to je posebno važno u ovoj sezoni kad su bolnice dodatno opterećene zbog pandemije.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije