Jeste li znali da majke i kćeri imaju jako sličnu anatomiju kada je u pitanju dio mozga koji regulira emocije, pa - sukladno tome - znanstveno je dokazano da je to najčvršća veza "na relaciji" roditelj-dijete. Drugim riječima, snimajući magnetskom rezonamcom taj "klik", znanstvenici su došli do zaključka kako takve sličnosti u anatomiji nema (barem ne u tolikoj mjeri!) kad su u pitanju majke i sinovi ili očevi i kćeri. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Journal of Neuroscience. No ovaj odnos, unatoč dobrim predispozicijama, nije uvijek idiličan, kao što - uostalom - svaki odnos ima svojih uspona i padova. Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko 'začinjen' zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti. Mnoge žene priznat će da je majka na njih najviše utjecala i da je umnogome odredila njihove životne odabire. Ništa čudno s obzirom na to da smo od rođenja usmjereni na majku. No kako različiti odnosi između mame i kćeri mogu utjecati na razvoj osobnosti djeteta, tj. što ako je mama kćeri, uvjetno rečeno, sestra, najbolja prijateljica ili navijačica, piše Index.hr.

Sestra

U ovom slučaju majka i kći su apsolutno jednake i ponašaju se kao sestre, a mogu se čak međusobno i nadmetati u nekim stvarima. Ovim odnosom majka zapravo izbjegava majčinstvo. Kada s majčine strane izostane pokazivanje onoga što se od nje kao majke očekuje, može se pojaviti odnos u kojem kći preuzme tu ulogu umjesto nje, pokazujući odgovornost, brigu i druga roditeljska ponašanja.

Kako to utječe na kćer: Djevojke koje su odgajane ovako često su mnogo odgovornije i najčešće postaju lideri. One znaju cijeniti granice između ljudi, ali istovremeno imaju razvijen strah od odbijanja i mogu se osjećati neshvaćeno i emocionalno zapostavljeno.

Najbolja prijateljica

Ova veza se gradi na povjerenju, a majka je prva osoba kojoj se djevojka povjerava ili kod koje dolazi tražiti pomoć za rješenje nekog problema. Majka je dosta uključena u život svoje kćeri, podržava ju i uvijek zna što treba reći i što je njenoj kćeri potrebno: najbolji prijatelj, ekspert za ljubavne probleme, prijateljica za kupovinu ili čak partner "u zločinu".

Kako to utječe na kćer: Djevojke koje imaju ovakve majke ne boje se suočavanja s raznim izazovima i nije ih strah riskirati. Budući da se osjećaju voljeno i imaju puno razumijevanja, one iniciraju odnose i prijateljstva i nemaju strah od odbacivanja.

Navijačica

U ovom slučaju, mama smatra da je najbolja podrška svojoj kćeri i želi da kći izvuče ono najbolje iz života i iskusi sve što može. Ovakva majka je duboko uključena u život svoje kćeri i želi biti dio njenog života, odbijajući priznati da postoje bilo kakve granice među njima, pa zato nikada ne izlazi iz kćerinog života. Ona živi kroz dostignuća svoje kćeri, a istovremeno je zahtjevna i pruža podršku, pokušavajući kroz život svoje kćeri ostvariti svoje snove.

Kako to utječe na kćer: U ovakvom odnosu djevojčica može izgubiti samostalnost i postati ovisna o drugim ljudima, tražeći uvijek savjet od drugih, jer ne može samostalno donositi odluke.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock