Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muke s adolescentima! Kako uspješno komunicirati i koja su dva ključna pravila u odgoju?

Jeste li čuli za fenomen "osobne bajke"? Ako imate adolescenta koji misli da su njegova iskustva jedinstvena i da ga nitko ne može razumjeti, ovo je za vas... Adolescencija je izazovno razdoblje za cijelu obitelj, no važno je znati ...

 tinejdžeri i kako s njima komunicirati

U razgovoru s roditeljima često se primjećuje da se pribojavaju trenutka kada će njihova djeca ući u razdoblje adolescencije za koje se pretpostavlja da sa sobom nosi stres i iskušenje za roditeljske vještine. Roditelji obično navode da im je teško komunicirati s adolescentima jer se razilaze u mišljenjima, imaju dojam da ih adolescenti ne slušaju i ne poštuju te smatraju da su adolescenti skloni intenzivnim izljevima emocija s kojima se ne znaju nositi. Važno je napomenuti da negativna uvjerenja odraslih osoba o adolescentima često dovode do samoispunjavajućeg proročanstva, tj. pojave da se odrasle osobe prema mladima odnose unaprijed od njih očekujući „bezobrazno“ ili „neodgovorno“ ponašanje, zbog čega se ponekad mladi upravo tako i ponašaju. Zbog toga, prilikom razmišljanja o adolescenciji, poželjno je ostaviti stereotipe po strani i pokušati razumjeti svoje adolescentno dijete te mu dati podršku.

Adolescencija je razdoblje sazrijevanja u kojem mlade osobe prolaze kroz velike promjene u području mišljenja, osjećaja i odnosa s drugima. Razumijevanje razvojnih specifičnosti adolescencije važno je roditeljima i stručnjacima kako bi bolje razumjeli adolescente i pomogli im u suočavanju s velikim životnim promjenama koje ih očekuju.

Kognitivni razvoj

Tijekom adolescencije razvija se apstraktno mišljenje – adolescenti postaju sposobni razmišljati na hipotetskoj razini i razmatrati različite ishode situacija. Osim toga, u ovoj razvojnoj fazi prisutno je i kritičko mišljenje. Adolescenti su sposobni primijetiti mane drugih ljudi, uključujući i roditelja, koje su donedavno idealizirali, kao i sustav u kojem žive. Zbog toga se često bune protiv autoriteta i odraslih osoba s kojima ne dijele mišljenje. U situacijama kada adolescent kritizira roditelja ili druge osobe, važno je ne reagirati naglo i uplitati se u raspravu. Kao roditelji probajte saslušati njegovo mišljenje, pohvalite ga što tako dubinski promišlja o svemu i zahvaliti mu na novim uvidima. Time šaljete poruku da je kritičko promišljanje pozitivno, a ujedno i dajete primjer kako se mirno nositi s kritikom.

Usprkos razvitku kritičkog mišljenja, kod adolescenata su često prisutne određene pogreške u mišljenju. Adolescenti su nerijetko egocentrični, tj. svjesni su sebe, svojih osjećaja i stavova zbog čega se ponekad ne mogu staviti u tuđu poziciju. Vezano za egocentrizam, često imaju dojam da su njihova iskustva jedinstvena i da ih nitko ne može razumjeti, što se naziva fenomenom "osobne bajke“. Ova pogreška u mišljenju može postati poteškoća kad adolescent povrijedi drugu osobu jer nije u obzir uzeo njene osjećaje. Tada je važno otvoreno iskomunicirati svoje osjećaje, poštujući pritom adolescentovu perspektivu i imajući na umu egocentrično mišljenje. Primjerice, ako vaša adolescentica nije došla kući do vremena kada je trebala, i to opravdava time da joj je bilo važno ostati družiti se s prijateljima, možete joj ja-porukom dati do znanja kako se vi osjećate: „Kada nisi došla u dogovoreno vrijeme, zabrinula sam se da ti se nešto dogodilo. Povrijedilo me što se nisi držala dogovora i želim da ubuduće dolaziš kući na vrijeme kako bih znala da si na sigurnom.“ Kada neoptužujući komunicirate svoje osjećaje, veća je vjerojatnost da će vas druga strana razumjeti i ubuduće pripaziti da vas ne povrijedi.

Još jedna pogreška u mišljenju koju adolescenti ponekad rade je „osjećaj neranjivosti“. Naime, često misle da mogu raditi rizične i opasne stvari, ali da pritom neće nastradati. Zbog toga su adolescenti skloniji isprobavanju droga, neopreznoj vožnji, nezaštićenim seksualnim odnosima i drugim rizičnim ponašanjima. O ovoj je temi korisno razgovarati s djecom, postaviti pravila ponašanja i imati nadzor nad njihovim provođenjem vremena. Šaljite adolescentima poruku da vam je stalo do njih i da vam je važno da su sigurni. 

Odnosi s vršnjacima

Tijekom adolescencije veliku ulogu predstavljaju vršnjaci. Kroz pripadanje vršnjačkoj grupi, mlade osobe ispunjavaju svoju potrebu za pripadanjem i uče vještine koje su temelj prijateljstava i intimnih odnosa u odrasloj dobi. Osim toga, vršnjaci pružaju podršku, razumijevanje i bezuvjetno prihvaćanje u većoj razini nego roditelji.

Roditelji mogu biti povrijeđeni važnošću koju adolescent pridaje vršnjacima i njegovim „udaljavanjem“ od obitelji. Ipak, valja imati na umu da su adolescentima i dalje potrebni podrška i usmjeravanje roditelja. Obitelj i vršnjaci zajedno oblikuju identitet adolescenta, a utjecaj obitelji je obično dublji i dugoročniji. Bitno je pokazati razumijevanje za adolescentove želje da vrijeme provodi s prijateljima. Pokažite interes za njegovo društvo – razgovarajte o prijateljima, upoznajte ih i ponudite svoj dom kao mjesto druženja. Pritom budite oprezni da poštujete privatnost adolescenta i ne prelazite granice do kojih mu je ugodno dijeliti s vama. Ponekad može biti škakljivo pronaći granicu između nadzora i pružanja autonomije, zbog čega je važno otvoreno komunicirati oko toga što je vama važno znati da biste znali da je vaš adolescent siguran, a što je njemu ugodno podijeliti bez da osjeća da ga kontrolirate.

Emocionalni razvoj

Mlade osobe tijekom adolescencije dolaze u dodir s kompleksnim emocijama (poput romantične ljubavi, ljubomore, melankolije), a nerijetko ih doživljavaju vrlo intenzivno. Roditelji često ne znaju reagirati na njihovo izražavanje emocija i pitaju se kako im pomoći da se osjećaju bolje. Vezano za to, važno je napomenuti da sve emocije imaju svoju svrhu i da zadatak roditelja nije da otjeraju neugodne emocije. Bitno je s djecom otvoreno razgovarati o emocijama, pokazivati svoje emocije pred njima kako biste im dali do znanja da u tome nema ništa loše i sramotno te im dati do znanja da ste tu za njih kako biste im pružili podršku.

Razvitak neovisnosti

Glavni razvojni zadatak u adolescenciji je stjecanje vlastitog identiteta i autonomije. Adolescenti postupno postaju neovisni u svojim razmišljanjima i stavovima te preuzimaju više odgovornosti. Važno je da im pritom roditelji daju podršku i ne preuzimaju njihovu odgovornost na sebe. U procesu sazrijevanja korisno je da roditelji omoguće prilike za učenje nezavisnosti i preuzimanja odgovornosti za sebe, postupno pružajući adolescentima sve izazovnije prilike da donose samostalne odluke i iskuse njihove posljedice, čak i ako se neke odluke ne pokažu najboljima.

Adolescencija je prijelazno razdoblje iz djetinjstva u odraslost i kao takva sa sobom nosi brojne promjene i izazove, kako za same adolescente, tako i za roditelje. Važno je imati na umu da je ovo razvojno razdoblje koje, kao i svako drugo, ima neke pozitivne i negativne strane te da oko njega nema potrebe katastrofirati. Imajte na umu da je adolescentima potrebna emocionalna podrška roditelja, kao i jasno postavljena pravila, i da im upravo to pruža sigurnost u razvitku neovisnosti i oblikovanju vlastitog identiteta.

Tekst: Stela Krotin, mag. psych., Hrabri telefon
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije