Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imate li već samo vašu obiteljsku foru?

Svi volimo ljude koji znaju pričati viceve, koji nas zabavljaju šalama i koji nas nasmijavaju. Omogućite djetetu da upozna humor, da ga razvije i povežite se uz smijeh i šale...

 razvojne faze humora

"Gospodin Turbot je imao rođaka. I reče rođaku:“Ajmo nas dvoje u zvono podmornicu!...". Bio je to početak prvog vica u životu mog četverogodišnjeg sina kojeg mi je odjednom odlučio ispričati...

"Ummm, da?", rekla sam i u znatiželji slušala kamo će nas gospodin Turbot odvesti.

„A rođak reče:“Zar ćemo ući u ovu staru kantu?"", rekao je moj sin i puknuo od smijeha.

Taj vic mi je u trenu razvukao osmijeh na lice i pogledala sam muža koji je također imao tu iskru u oku – shvatili smo da je naš mali klinjo zakoračio u svijet humora, viceva i šala, ali još nije shvatio što je vic i što je to u njemu zaista smiješno.

 razvojne faze humora
, Image: 216791455, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Dobar smisao za humor jedan je od ključeva za sretan život

Humor je jedan od načina na koji se povezujemo s drugim ljudima, pomaže nam da se vežemo i gradimo odnose - i to nam omogućuje da ne uzimamo sebe (ili jedni druge) previše ozbiljno. Djeca će prirodno razviti smisao za humor kako rastu, ali postoje neke stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi utjecali i ohrabrili svoju djecu usput.

Humor prolazi kroz faze razvoja

Na isti način na koji djeca ulaze u druge razvojne faze, razvoj smisla za humor odvija se u fazama kako dijete raste. Bebe same po sebi ne mogu razumjeti humor, ali reagiraju i oponašaju osmijehe. Do trenutka kada će postati pravi mališani, cijenit će fizički humor s elementom iznenađenja, kao što je ku-kuc.

Djeca se šale i koriste humor na različite načine ovisno o dobi. Ovako se možete šaliti kad su djeca stara...

3 do 4 godine

U dobi od 3 ili 4 godine, humor ustvari nije humor na odrasli način. U tim godinama djeca su doslovna, pa kad radite nešto što je pogrešno oni znaju da je to pogrešno i jasno to ističu. I upravo je tu dobar trenutak za komediju. Glupirajte se i postanite dijete.

Šalite se da maca ide kva-kva ili hodajte okolo s igračkom na glavi i pretvarajući se da u tome nema ničeg čudnog - to su stvari koje će biti zabavne i smiješne.

5 do 6 godina

U ovoj dobi djeca počinju shvaćati humor na višoj razini i pokušavaju smišljati ​vlastite šale. Polako počinju shvaćati ironiju i sarkazam, ali još uvijek ne znaju tako nešto ispričati. I dalje će pričati viceve na nespretan način.

U školi

U školi se djeca snažnije socijaliziraju i koriste humor kako bi se povezali s prijateljima.  Humor ima moć snažno povezivati pa djeca čak pokušavaju natjerati ljude da se nasmiju i vidjeti što im je smiješno. Trude se uporno kao stand-up komičar nasmijati svoju publiku.

 razvojne faze humora
, Image: 216791687, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Potaknite njihov humor na sljedeći način:

  • Slušajte vic i smijte se s djetetom onome što je i njemu smiješno. Pokušajte razumjeti njegov humor i puknite s njim od smijeha. To mu pokazuje da ga cijenite i da se treba nastaviti truditi biti što bolji u humoru.
  • Nabavite slikovnice koje se baziraju na šalama. Za sasvim malene će to biti igra skrivača u slikovnici, za malo starije na primjer smiješne izvrtaljke riječi, a za još starije priče koje izvrtaju doslovnu stvarnost.
  • Djeca vole izmišljati viceve pa ih izmišljajte zajedno. Ako to radi vaše dijete, to je odlično i svakako to potaknite jer humor je uvijek dobar as u rukavu kad treba nekoga razveseliti, kad treba razbiti led u komunikaciji ili ohrabriti sebe ili nekoga drugoga.

Osmislite samo vaše šale

U svakodnevnom životu s djecom stalno vam se pružaju prilike da smislite neku obiteljsku šalu koju ćete ponavljati. Moj je suprug to odlično napravio, a nije toga niti svjestan. Naime, naša curica od dvije godine jednog dana je zapjevala neku nepoznatu pjesmicu od dvije riječi:“Kućica, kućica...“. Nismo znali niti melodiju niti tekst, a ona je stalno tražila:“Hoćemo, kućicu?“ I sada moj suprug svako toliko kaže:“Hoćemo kućicu?“, a kćer kaže „Ne“, ali on zapjeva:“Kućica, kućica, malena, velika...“ i svi se tome smijemo i naravno pjevamo tu legendarnu pjesmicu. Osjećaj je lijep i djeci i nama i to nam se vidi u očima koje nam se smiju.

 razvojne faze humora
, Image: 216791623, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Budite oprezni u sarkazmu

Budite vrlo oprezni pri korištenju sarkazma u prisustvu svoje djece. Sve dok nisu dovoljno stari da bi osjetili nijanse sarkazma, on ih zbunjuje i često zaključuju jednostavno i doslovno. Slično tome, nemojte se smijati stvarima koje su zlobne ili "šale" koje ismijavaju nekoga drugoga. Djeca će preuzeti od roditelja da je tu nešto smiješno i omalovažavanje nekoga drugoga može postati dio humora.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije