Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 istina o komarcima koje će vam pomoći da vas ne ubodu

Komarci su onaj dio ljeta koji ne volimo. Dobra vijest je ta da ima stvari koje komarci vole i koje ne vole. Dakle, upoznajmo našeg neprijatelja...

kako se obraniti od komaraca

1# Vole doći na pivce

Ako toplu ljetnu večer završavate s čašom osvježavajućeg piva, na rundu bi mogli doći i komarci. Japanski znanstvenici su otkrili da je samo jedna čaša piva dovoljna da privuče ove napasti. Razlog je CO2 koji komarci vole, a koji mi izdišemo, ali koji se intenzivno oslobađa i iz piva. Mogu ga namirisati i detektirati čak i sa 70 metara udaljenosti.

2# Široka odjeća im smeta

Ako ste mislili da ćete se tajicama ili dugim rukavima, pripijenim uz tijelo uspješno obraniti od uboda, varate se. Komarci svojim rilcem bez problema probijaju kroz pripijen materijal. No, ako ste u ležernoj dugačkoj odjeći, komarcima je mnogo teže pronaći slobodnu kožu. Osim toga, prozračna odjeća bolje podržava hlađenje tijela, a time i manje privlači insekte koji vole našu toplinu.

3# Ne vole miris mnogih biljaka

Postoji niz različitog cvijeća i biljaka čije mirise komarci ne mogu podnijeti. Na svom balkonu, prozoru ili u dvorištu napravite mali vrta začina. Iz njega ćete crpiti inspiraciju za kuhanje, ali i okružiti mjesto gdje se krećete raznim finim mirisima mrskim komarcima. U vrt posadite ružmarin, matičnjak, lavandu, bosiljak, paprenu metvicu i češnjak. Što je više ovih biljaka prisutno u vašem vrtu, komarcima je teže otkriti miris vaše krvi i znoja.

4# Mrze roštilj i dim

Djelotvoran lijek u borbi protiv komaraca je dim. Bilo da ste zapalili roštilj ili logorsku vatru, komarci će vas teže locirati kad podignete dimnu zavjesu. Ako vam treba više dima, na vatru stavite busen mirisnih biljaka i tako napravite još jači dim. Efekt će biti najbolji ako 'roštiljate' lavandu, mentu, matičnjak i kadulju.

kako se obraniti od komaraca
a mosquito in the human arm,macro, Image: 145433097, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

5# Liježu se čak i iz kapljice vode

Komarci polažu jaja u ustajalu vodu. Za to su im dovoljne minimalne količine u tanjuriću od biljke lončanice, u čepu boce, u lokvi koja dulje vremena ne presuši. Ako u svom vrtu, na terasi ili na balkonu, imate kante, lonce, vaze, kontejnere za smeće u kojima se može skupljati kišnica onda ih ili ispraznite ili obavezno poklopite.

6# Vole miris znoja

Komarce privlače bakterije i kemikalije koje se nalaze u znoju. To uključuje i miris mliječne kiseline, koja se proizvodi, na primjer, tijekom neke fizičke aktivnosti. Dakle, ako volite sport, aktivni ste na otvorenom, zaštitite se lepršavom odjećom i koristite repelente ili prirodna ulja protiv komaraca. Gotove mješavine ulja i uljni preparati mogu se nabaviti u ljekarnama.

7# Najslađa im je krvna grupa 0

Razlog zašto neke od nas više ubadaju nije skriven samo u individualnom spektru bakterija koje se na koži proizvode prilikom znojenja, već i u krvnoj grupi. Prema nekoliko njemačkih i međunarodnih studija, komarci najviše vole krvnu grupu 0. Čini se da su i komarcima oni najbolji darivatelji krvi :).

Tekst: I. Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije