Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo vas podsjetiti na istinske vrijednosti koje Božićno vrijeme donosi kako biste ga iskoristili na najbolji mogući način – zajedno sa svojom djecom!

Još i danas se živo sjećam Božića 80 i neke godine kada smo zajedno s mamom izrađivali ukrase za bor i kuglice. Sjećam se kako smo sadili pšenicu i iz dana u dan promatrali kako napreduje. Posebno me veselilo ispisivanje čestitki koje smo potom rođacima slali poštom da stignu na vrijeme. Unatoč tome što je otada prošlo tridesetak godina, moje veselje i toplina u srcu koje osjetim svakog Božića nisu ništa manji nego što su bili tada. Moji roditelji nisu imali puno novaca, ali su itekako znali stvoriti Božićni ugođaj u domu.

Vjerujem da se mnogi roditelji danas suočavaju s nizom financijskih problema – krediti, smanjeni prihodi, sve veći troškovi života, gubitak posla jednog od roditelja – i da u takvim okolnostima osjećaju jad što ne mogu svojoj djeci pružiti sve što bi željeli. Ako još pritom djetetovi prijatelji iz škole idu s roditeljima na adventsko putovanje ili pak skijanje, a sve to još prate i skupi pokloni pod borom – sasvim je očekivano za pretpostaviti da mnogima koji to djeci ne mogu pružiti Božić postaje financijski teret. I tako naš Božić iz godine u godinu postaje sve veće opterećenje i sinonim za materijalno.

, Image: 14144028, License: Rights-managed, Restrictions: NOT AVAILABLE FOR EDITORIAL USE IN CZECH REPUBLIC, SLOVAKIA, GERMANY, HUNGARY, POLAND, RUSSIAN FEDERATION., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Imagefood BM

Ovih dana prisjetila sam se predblagdanskog vremena koje sam provela radeći u jednom domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Iako odgajatelji ne mogu zamijeniti roditelje, njihova uloga u životu te djece je itekako važna. Atmosfera koju su ti odgajatelji stvorili vjerojatno će mi ostati urezana u pamćenje – djeca su zajedno s odgajateljicom izrađivala čestitke i razne ukrase, pjevali Božićne pjesme, grickali netom pečene kolačiće... Kada netko ne bi bio zadovoljan rezultatom svog rada, odgajateljice bi mu prišla, pohvalila ga, dodala još neki detalj, a njezino zadovoljstvo i zarazni osmijeh prešao bi na dijete. Materijali za rad koje su imali nisu bili vrhunski – za neke mi ne bi palo na kraj pameti da ih se može iskoristiti u te svrhe – ali volja i kreativnost odgajateljice nadomjestili su skupe materijale. Njezina toplina i ljubav bili su sve što je toj djeci trebalo.

Što je doista važno u životu a što ne, koji je smisao blagdana, što znači obitelj – stvari su koje kroz verbalne i neverbalne poruke i postupke učimo dijete od najranije dobi. Ako djetetu poklanjamo naše vrijeme, ako mu se posvećujemo, ako razgovaramo s njim, ako ga kroz vlastite postupke učimo vrijednostima koje su nama važne – uvjerena sam da tom djetetu Božić neće predstavljati još jedan dan u godini kada očekuje skupe darove od svojih roditelja. Uvođenje vlastite tradicije u kojoj vodite dijete u grad da vidi okićeni bor i gradske ulice, u kojoj izrađujete čestitke i zajedno smišljate kojim poklonom razveseliti drugu osobu (koji ne mora biti materijalan već se može sastojati od primjerice poklon bona s uslugom koju nudite ili nečega što ste sami izradili), u kojemu zajedno s djetetom odlazite u domove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i darujete stvari koje vam više ne trebaju – nije financijski zahtjevno. Ali je neprocjenjivo. Jer jednog dana dijete se neće sjećati skupih igračaka koje je dobilo pod bor; sjećat će se vremena koje je provelo s vama, sjećat će se svih običaja koje ste kao obitelj imali. I možda će i ono za tridesetak godina baš kao i ja osjećati toplinu u srcu svaki put kada dolazi Božić.

Imajte na umu da vijeme ne možemo kupiti – a ono nam je najveće bogatstvo i saveznik kada su u pitanju naši najbliži. Iskoristite ove blagdane u posvećivanju svog vremena djeci.

Napisala: Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener; www.budisvoj.eu

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije