Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samohrano roditeljstvo: Izazov i prilika za rast

Odgojiti dijete, dati mu dobre osnove kako bi postalo samostalno, odgovorno, etično i optimistično ljudsko biće koje će razvijati svoje potencijale jedan je od najvećih zadataka kojeg se netko može uhvatiti. Danas mnogi nastoje ...

„Biti majka znači učiti o snazi za koju niste znali da je imate i nositi se sa strahovima za koje niste ni znali da postoje“, poznate su riječi Linde Wooten koje se odnose na sve majke diljem svijeta, ali možda ponajviše na one koje djecu odgajaju bez podrške, odnosno same.

Nakon razvoda – najčešćeg razloga samohranog roditeljstva – potpuno se skrbništvo nad djetetom u najvećem postotku dodjeljuje majkama. Upravo su zato samohrani roditelji uglavnom majke. Uobičajeno je da se o njima misli kako su podložnije stresu zato što nemaju s kim podijeliti obaveze i odgovornosti.

Ipak, mnoge od tih mama misle drukčije. One su svjesne da između, na primjer, lošeg ili nasilnog braka s jedne strane i samohranog roditeljstva s druge strane, radi svoje i radi djetetove dobrobiti biraju samohrano roditeljstvo.

Također, danas sve više raste broj žena koje se upuštaju u samohrano roditeljstvo prema vlastitom odabiru. Njihov je odgojni cilj jednak cilju roditelja djeteta koje raste u kompletnoj obitelji (otac, majka, dijete). To je odgojni cilj kojemu teže svi roditelji na svijetu, bez obzira na to jesu li ili nisu samohrani: dijete koje je samopouzdano, sigurno u sebe, optimistično, s izraženom željom da razvija svoje potencijale, radoznalo i kreativno.

Krupne zamke i izazovi

Ekonomske teškoće U vremenima ekonomske krize nije lako voditi računa o potrebama djece ni kad imate više izvora prihoda. Samohrani su roditelji često prisiljeni raditi nekoliko poslova, a potraga za dodatnim izvorima prihoda, s druge strane, smanjuje njihovo psihološko bavljenje djecom.

Manje slobodnog vremena za osobne potrebe Psiholozi su suglasni u tome da djetetu možete pružiti odgovarajući model ponašanja samo ako se kao roditelj osjećate dobro u svojoj koži. Međutim, osjećaj rastrganosti na više strana i konstantno stavljanje djeteta na prvo mjesto prioriteta često dovodi do toga da samohrani roditelji vlastite potrebe ne vide kao dovoljno važne, pa ih i ne pokušavaju ispuniti.

Odgovornost isključivo samostalnog donošenja odluka U mnogim izazovima i fazama odrastanja svoje djece samohrani roditelji nemaju sugovornika i partnera u donošenju odluka koje su najbolje za dijete.

Psihološke zamke „Ja sam mu i otac i majka“, nerijetko se može čuti od samohranih majki jer one sebe često doživljavaju dvostruko odgovornima. Smatraju da moraju biti dobre, odgovorne, vrijedne, požrtvovne koliko i otac i majka zajedno. To često rezultira pretjeranom ambicioznošću jer one doista mnogo ulažu u svoje dijete i očekuju da im se to uzvrati. Problem nastaje kada tu pretjeranu ambicioznost dijete ne može pratiti.

Zapravo, ove mame pokušavaju svome djetetu nadoknaditi oba roditelja zaboravljajući da to, osim što nije moguće, djetetu nije ni potrebno. Sasvim je dovoljno da budete posvećen, kvalitetan i angažiran roditelj (bez obzira na to jeste li otac ili majka, sa svim vrlinama, manama, slabostima...) umjesto da pokušavate biti u obje uloge odjednom.

Samohrani roditelji katkada, u pretjeranom pokušaju da svoje dijete zaštite, postaju previše brižni i zaštitnički orijentirani. Ne vide svoje dijete realno, u njegovu uzrastu, teško uspostavljaju granice poželjnog ponašanja, skloni su pretjeranom povlađivanju i popuštanju.

, Image: 295702494, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Cultura RF

Prednosti samohranog roditeljstva

Sloboda Svoje dijete možete odgajati po mjeri vlastitih kriterija i vrijednosti, bez opasnosti od sukobljavanja s partnerom.

Bliskost Između roditelja i djeteta uspostavlja se poseban, blizak odnos. Uspijete li izbjeći zamku da postanete djetetu prijatelj, a ne roditelj, vaš blizak kontakt i razumijevanje opstat će i kada dijete bude odrasla osoba. Upravo je zato važno da nikad ne gubite iz vida potrebne granice i ne pokušavate uvjeriti dijete kako nikada neće imati tako dobrog prijatelja kao što ste vi. Nemojte svoju ulogu roditelja mijenjati za manje važnu jer će ono među svojim vršnjacima uvijek imati i pronalaziti prijatelje, ali drugu mamu (ili tatu) nigdje neće naći.

Poruka koju djetetu dajete nakon razvoda Podrazumijeva se da je za djecu najbolje da rastu uz oba roditelja koji su posvećeni i u skladnom međusobnom odnosu. Međutim, kada to nije moguće, ako su roditelji u stalnim sukobima, takva obiteljska atmosfera može za dijete biti umnogome lošija nego kad živi samo s jednim roditeljem.

Ako je razvod vašeg braka bio način da se uspostavi zdravo obiteljsko okruženje, zapravo ste svome djetetu pružili lekciju da vi kao njegov roditelj  ne prihvaćate podređenu ulogu, nego radije preuzimate odgovornost za svoj život te tražite i nalazite moguća rješenja. Takav model ponašanja koje će dijete ponijeti u svoj život i za njega je dragocjena lekcija.

Smanjene predrasude sredine Živimo u svijetu gdje je sve manje obitelji u kojima oba roditelja odgajaju svoju djecu. Umjesto toga, suvremena se obitelj odlikuje manjim brojem djece, sve je više samačkih zajednica, obitelji s jednim roditeljem, djece iz izvanbračnih zajednica i neformalnih veza. Samohrani su roditelji sada sve brojniji pa njihova masovnost postupno smanjuje stare predrasude i osuđivanje okoline. Iako te predrasude još postoje, one su danas značajno manje nego prijašnjih desetljeća.

Nastavak tema čitajte na sljedećoj poveznici

Tekst: Jelena Holcer, pedagoginja

Izvor: sensa.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije