Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽNO! Dijete je progutalo nešto otrovno? 5 grešaka koje treba izbjegavati

Upomoć, dijete je pojelo neke čudne bobice sa grma u parku, s poda je podiglo opušak i dobro ga sažvakalo ili se dočepalo bakinih tableta i stavilo ih u usta. Koje pogrešne korake u tim situacijama izbjegavati odnosno što točno ...

  1. NE DAVATI PITI MLIJEKO

Dati djetetu mlijeko da popije mlijeko ideja je da će mlijeko oslabjeti djelovanje otrova. Nažalost to je izmišljotina. U najboljem slučaju mlijeko neće imati nikakvo djelovanje, no kod otrova koji se otapaju u mastima, mlijeko može još i potaknuti apsorpciju otrova. Eventualno dati djetetu vode.

  1. NE DAVATI PITI POSOLJENU VODU

Ova metoda ima za cilj da izazove povraćanje kako bi otrov brzo izašao iz tijela. No, ako se posoljena voda ne izbaci cijela povraćanjem, takva količina soli može kod male djece izazvati po život opasno trovanje solju.

  1. NE GURATI DJETETU PRST U GRLO

Ovakvom reakcijom želimo izazvati povraćanje. No, upravo tekućine kojima se djeca često znaju otrovati kao što su šamponi, pjene za čišćenje, acetoni, ulja i sl. Mogu prilikom povraćanja ući u dišne putove i dovesti do većih problema s disanjem i gušenja. Također takav naprasni potez može kod djece izazvati opasne reakcije u krvotoku.

  1. NE BACAJTE OTROVNI UZORAK

Dijete je sažvakalo nepoznate bobice, a vi ih brzo vadite iz njegovih usta i bacate. Naravno, dobro je da ste bobice izvadili, ali sačuvajte ih za doktora koji će moći procijeniti radi li se o otrovnim ili neotrovnim bobicama. Ako ste pored grma, uberite i grančicu s bobicama jer će tako biti puno lakše točno odrediti o čemu se radi.

  1. NE ČEKAJTE SIMPTOME

Možda ćete pomisliti da žvakanje čika nije tako strašno i ne želite paničariti već čekate pojavu nekih simptoma. Radije nazovite Hitnu pomoć ili Centar za kontrolu otrovanja i raspitajte se o tome, nego da čekate simptome. Tada se stvari mogu brže zakomplicirati i stanje može biti opasnije.

Little girl drinking water, Image: 355436891, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto A

OVAKO TREBA REAGIRATI:

  • Uvijek dajte djetetu popiti vode
  • Odaberite neki broj telefona – Hitne pomoći, pedijatra, Centra za kontrolu otrovanja... – tu ćete dobiti brzi savjet
  • Pokušajte zadržati staloženost i odgovorite liječniku na telefonu što suvislije i jasnije možete
  • Pripazite da u svojoj kućnoj ljekarni uvijek imate simetikon ili medicinski ugljen pa tako nitko ne mora juriti kad se čujete s liječnikom.

Umemorirajte ovaj broj na svoj mobitel Centar za kontrolu otrovanja u Zagrebu (01) 2348 342

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije