VODA JE IZVOR ŽIVOTA: Nazovite dijete po jednoj od ovih 15 predivnih svjetskih rijeka

Rijeke su žile kucavice svijeta – sav život odvija se oko ovih plavih tekućica koje neki narodi smatraju svetima. Ovih 15 u tekstu imaju predivne nazive koji mogu poslužiti kao inspiracija za ime vašoj bebi

Shutterstock nazovite dijete po jednoj od 15 predivnih, svjetskih rijeka

Kada dajete ime djetetu želite da ono iza sebe ima neku snažnu i lijepu simboliku. Voda je izvor života, eliksir besmrtnosti i samim time idealna inspiracija za ime vašem mališanu. Ne morate ga nazvati "aqua" ili "voda", dovoljno je pogledati kartu svijeta i prisjetiti se svih prekrasnih rijeka koje teku brojnim kontinentima. Mi smo za vas izdvojili njih čak 15 čije predivne nazive možete iskoristiti i za bebu.

Shutterstock  Voda je izvor života, eliksir besmrtnosti i samim time idealna inspiracija za ime vašem mališanu

Jordan - najvažnija rijeka Palestine i Izraela, dugačka 251 km Jordan. Prema Bibliji Isus je kršten u ovoj rijeci i zato se smatra svetom.

Narva - rijeka koja odvaja Rusiju od baltičkih država. Duga je 77 kilometara i ulijeva se u Finski zaljev.

Magdalena – rijeka u Kolumbiji duga 1538 kilometara. Ime su joj nadjenuli španjolski osvajači i to po Mariji Magdaleni.

Alabama – nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i dugačka je 205 km. Ime je dobila po državi kroz koju protječe, Alabami.

Beni – ova 1600 kilometara dugačka rijeka izvire u Boliviji i teče do amazonske nizine. Poznata je i kao najmoćnija pritoka Amazone.

Branco - (560 km) Rio Branco je rijeka u Brazilu, koja izvire sjeverno od Boa Viste. Na portugalskom znači "bijela rijeka".

Ebro – sa svojih 910 kilometara našla se na drugom mjestu najvećih rijeka Pirinejskog poluotoka. Teče kroz Šapnjolsku i ulijeva se u Sredozemno more.

Ems – jedna od najvećih rijeka u Njemačkoj, duga je čak 371 kilometar. Ulijeva se u Sjeverno more.

Shutterstock  Ovih 15 predivnih rijeka ima nazive koje možete iskoristiti i za svoje dijete

Ferat – ova rijeka izvire u Turskoj i teče kroz Siriju i Irak. Dugačka je 2736 kilometara, a poznata je i pod nazivom "Eufrat“.

Gila – još jedna rijeka koja izvire u Sjedinjenim Američkim Državama. Prolazi Novim Meksim, a završava u rijeci Colorado u Arizoni. Dugačka je 1044 kilometara.

Lena – ovo je jedna od najvećih rijeka na zemlji. Duga je 4400 kilometara i teče kroz Sibir, odnosno azijski dio Rusije.

Loa - ova 443 kilometra duga rijeka Loa nalazi se u Čileu. Izvire u Andama i ulijeva se u Pacifik

Marne – ova francuska rijeka, ujedno i pritoka Seini, dugačka je 514 kilometara.

Nan – ime joj je i "Mae Nam Nan", duga je 390 km i teče kroz Tajland

Nil – napoznatija i najduža rijeka na svijetu (6852 kilometara) protječe kroz Ruandu, Burundi, Tanzaniju, Ugandu, Južni Sudan i Sudan i ulijeva se u Sredozemno more u Egiptu.

Tana – ova najveća kenijska rijeka duga je 1000 kilometara, a ulijeva se u Indijski ocean

Shutterstock  Rijeke su izvor života i kao takve skrivaju divnu simboliku iza imena mališana