ZNANSTVENICI POTVRDILI: Ako se na nepoznatoj osobi zadrži majčin miris, bebe će je prihvatiti!

Bebe su tijekom jednog istraživanja dobile majicu koju je nosila njihova mama. Evo što se dogodilo kad ih je u naručje primila nepoznata osoba

Shutterstock

Koliko su osjetila njuha istančana kod beba pokazuje i nova studija koja je dokazala da će bebe 'prihvatiti' nepoznate osobe ako još uvijek mogu namirisati mamu.

Razumljivo je da beba želi većinu vremena provoditi s majkom. Navikla je da ju mama u trbuhu 9 mjeseci, poznati joj je dodir, zvuk glasa i miris. Zbog toga mami može biti teško nekom drugome dati da joj pridrži bebu kako bi barem malo odahnula. Svaka mama voli svoju bebu, ali i mame trebaju jesti, otuširati se, otići na WC...

Prema Medical Xpressu, nova bi studija mogla pomoći mamama da pronađu način kako odahnuti i uhvatiti koji trenutak da im ruke budu slobodne kako bi mogle napraviti nešto za sebe. Dakle, sve dok beba još uvijek može namirisati svoju mamu, moći će je u naručju držati nepoznata osoba.

Izraelski su znanstvenici proveli istraživanje, čije rezultate možete pronaći OVDJE, a otkrili su da bi se bebe opustile čim bi osjetile majčin miris. U istraživanju su sudjelovale 62 majke, njihove bebe (u dobi od 7 mjeseci), kao i žene koje su bile otprilike istih godina kao i majke.

Dvije noći prije eksperimenta mame su trebale spavati u istoj majici, a zatim su je donijele sa sobom na mjesto gdje se odvijao eksperiment. Tijekom eksperimenta znanstevnici su mjerili intenzitet moždanih valova mama i beba. Bebe su držale maminu majicu dok su dolazile u kontakt s nepoznatim ženama. Svaka je beba dobila u jednom navratu majicu bez mirisa, i to potpuno novu, a u drugome navratu onu koju je njihova majka prije nosila.

Kada su znanstevnici proučili zapise moždanih valova, otkrili su da kada su bebe došle u kontakt sa ženom držeći majicu koju je nosila njihova majka, njihovi su moždani valovi bili slični onima kada su bile u blizini vlastite mame. Promjene na moždanoj aktivnosti bile su znatne kada bi bebe stupile u kontakt s nepoznatom ženom, pritom imajući u ručicama potpuno novu majicu, bez majčina mirisa.
Možda su neki roditelji već isprobali ovaj trik, a sada ih i znanost podržava.

Tako da bi ovo mogla biti dobra vijest. Ako vam u posjet dođe prijateljica, mama ili brat, a vi to želite iskoristiti i, recimo, otuširati se u miru, pronađite neki komad odjeće koji ste netom imali na sebi i dajte ga toj osobi, zajedno s bebicom... Imat ćete nekoliko minuta mira.