Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe bolje uče u društvu drugih beba, dokazuju istraživanja

Možda vam se čini da samo vi imate benefit od druženja s drugim roditeljima. No znanstvenici su dokazali da vaša beba bolji uči o svijetu u društvu druge bebe

 bebe uče

Kad se brinete o novorođenćetu, vaši su dani ispunjeni spavanjem, pelenama i blagom izmaglicom u mozgu nastalom od premorenosti. No kroz nekoliko mjeseci, vaša bespomoćna beba se počinje osmjehivati, gugutati, a njezina je osobnost sve izraženija.

Baš cool, ali što sad? Kako ispunjavate dane? Možda vam se činiti prilično glupim izvesti bebu na druženje, na kraju krajeva, čini se da od toga i nema neke koristi, gurat će svoje prste u svojim kolicima, a vama će izgledati kao da ionako nije svjesna da je u društvu druge bebe. No, osim što ćete se vi družiti s drugim roditeljima i podijeliti neka svoja razmišljanja, ovakvo druženje utječe i na razvoj vaše bebe.

Bebe bolje uče u društvu svojih vršnjaka

Novo je istraživanje pokazalo da dojenčad bolje uči kada su u društvu svojih vršnjaka beba nego kada su sama. Znanstvenici sa Sveučilišta Connecticut i Sveučilišta Washington proveli su istraživanje o devetomjesečnim bebama i dali im da preko tv-a uče jezik.

Dokazali su da je kod dojenčadi, koja je sama gledala sadržaj, njihova neurološka slika bila manje aktivna nego koe beba koje su iste sadržaje pratila u društvu druge bebe.

No ova je studija donijela važne novosti i na području učenja. Naime, općenito je ukazala na bolje rezultate učenja u skupini jer prisutnost druge osobe tijekom procesa učenja, povećava uzbuđenje i zainteresiranost, što i bolje motovira na primanje i procesuiranje novih sadržaja.

Dakle, doista jesmo društvena bića po prirodi, a razvijanje socijalnih vještina omogućava i bolje i lakše svladavanje novih sadržaja i usvajanje novih znanja i vještina.

Mame, družite se s drugim mamama na kavama i razgovorima, a vaša beba će s drugom bebom već nešto naučiti, mada se vama činilo kako se baš ništa ne događa.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije