Kanadski liječnici su ovaj postupak izveli na temelju otkrića da žene u jajnicima imaju rješenje za neplodnost koja je izazvana lošom kvalitetom jajnih stanica. Matične stanice dobivene iz jajnih stanica koje se još nisu razvile u jajnicima pomogle su već oslobođenim jajnim stanicama da se “pomlade”.

U svibnju prošle godine, Zainovoj majci Natashi (34) su liječnici laproskopskom metodom uzeli mali dio tkiva jajnika. Znanstvenici su potom pročistili uzorak i iz njega izvukli samo mitohondrije matičnih stanica. Kada su ih dodali Natashinim jajnim stanicama, koje su bile loše kvalitete, uz ovaj tretman nazvan Augment, nastala su četiri embrija vrlo dobre kvalitete. Dva su zamrznuta u slučaju da par poželi imati još djece, a od jednog je nastao mali Zain.

Obitelj Rajani je pokušavala dobiti dijete četiri godine, tijekom kojih su pokušali vantjelesnu oplodnju, inseminaciju i prirodne lijekove. Natasha je jednom ostala trudna, ali je imala spontani pobačaj nekoliko tjedana kasnije.

Ovu revolucionarnu metodu vantjelesne oplodnje uz pomoć matičnih stanica probalo je 36 žena širom svijeta, a osam njih je ostalo u drugom stanju. Sve ove žene su već prolazile kroz neuspješne cikluse vantjelesne oplodnje, a jedna od njih je čak sedam puta do sada pokušala postati mama. Tijekom 2015. godine ova se metoda planira primijeniti na još 1000 žena koje pate od loše kvalitete jajnih stanica.

Zainovo rođenje je prvi veliki korak naprijed u procesu vantjelesne oplodnje još od kada je 1978. godine rođena prva “beba iz epruveteLouise Brown. Iako su znanstvenici uvodili novosti, postotak uspješnosti je povećan samo za jedan ili dva posto tijekom prethodnih 35 godina. Ovo je prva velika inovacija koja bi mogla trajno promijeniti vantjelesnu oplodnju u narednim godinama.

Premda su pojedini znanstvenici skeptični po pitanju rezultata, kanadski znanstvenici napominju da je sličan postupak uspješno primijenjen na nizu sisavaca. Iz tkiva jajnika je za sada kod ljudi moguće dobiti samo nezrelu jajnu stanicu, čije matične stanice pomlađuju jajne stanice koje pokazuju znakove starosti. Kod miševa su znanstvenici iz matičnih stanica jajnika uspjeli dobiti zrelu jajnu stanicu. Za razliku od ostalih vrsta matičnih stanica, koje se mogu pretvoriti u bilo koji organ ili tkivo, matične stanice jajnika mogu stvoriti samo jajnu stanicu.

https://youtu.be/aNv6EVcLDnE

Izvor: www.time.com

Video i foto: www.youtube.com